Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nena Drašković, RCG

22. 08. 2024. 06:50 >> 06:53
Čitaj mi:

nedostatak sudija problem

"Odlazak sudija u penziju regulisati isključivo Zakonom o PIO"

Praksa da se prilikom odlaska u penziju sudije Ustavnog suda pozivaju na Zakon o radu posljednjih godina izaziva oštre kritike dijela javnosti. I profesorica radnog prava Vesna Simović -Zvicer mišljenja je da se odlazak sudija u penziju reguliše isključivo Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Dakle, moje mišljenje je da u ovom dijelu jeste pogrešno pozivanje na odredbe Zakona o radu, jer Zakon o radu, iako je opšti propis, ne reguliše uslove za stvaranje prava na starostnu penziju, već je to materija koja je uređena Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju", navodi Simović - Zvicer. 

S druge strane, doskorašnji predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović ističe da se tumačenje po kojem sudije idu u penziju na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nikada nije primjenjivalo.

"Sudije Ustavnog suda su unazad 60 godina odlazile u penziju i prestajala im je funkcija zbog sticanja uslova za penziju kada navrše godine za prestanak radnog odnosa po sili zakona. Dakle, unazad 60 godina se primjenjivao Zakon o radu", kaže Šćepanović. 

A da u javnosti ne bi imali problematična tumačenja, odnosno, kako kaže Simović Zvicer, pravnu gimnastiku, predlaže usklađivanje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"I za sudije predvidjeti drugačija rješenja kada je u pitanju sticanje uslova za stvaranje prava na penziju u odnosu na ono rješenje koje važi za ostala lica koja su na tržištu rada", kazala je ona. 

S obzirom na to da Skupština nije konstatovala prestanak mandata sudiji Miloradu Gogiću, pitali smo Šćepanovića znači li to da će se, ukoliko predložene izmjene zakona o radu budu usvojene 30. avgusta, sudija Gogić vratiti na posao.

"Ja sad to ne mogu da znam. To sad zavisi i od Skupštine. Šta će parlament i Ustavni odbor dalje da učine po tom pitanju ja stvarno ne mogu da prognoziram. Ostaje da se vidi. Ali mislim da cilj i smisao ustavne norme ne treba tumačiti samo jednostrano jezičkim tumačenjem, nego treba vidjeti koji je cilj i koji je smisao ustavne norme", kazao je Šćepanović.

Šćepanović kaže da je besmisleno tumačenje Ustavne norme da sudiji prestaje funkcija kad ispuni uslove za starosnu penziju po Zakonu o penzijskom invalidskom osiguranju, dakle 65 godina, a da može nakon toga da nastavi da radi kao savjetnik do navršenja 67. godine života, kada bi mu radni odnos prestao po sili zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније