Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

21. 08. 2024. 10:32 >> 10:32
Čitaj mi:

PROTEST NVO

"Do funkcije direktora škole opet preko partije"

HRA, NVO Juventas, NVU Roditelji, NVO Prima, NVO Forum MNE i NVO CAZAS iskazuju protest zbog usvojenih izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojima je Skupština Crne Gore, na predlog poslanika Pokreta Evropa sad, kako su istakli, unazadila način izbora direktora vaspitno-obrazovnih ustanova tako što će ih umjesto školskog odbora ponovo birati ministar, odnosno ministarka.

“Centralizovani izbor direktora škola ponovo omogućava dominaciju političke podobnosti u vaspitno-obrazovnom sistemu. Omogućava se promocija partijskih poslušnika umjesto samostalnih stručnjaka koji bi morali da obezbijede konkurentnost novih generacija školovanih u Crnoj Gori u Evropskoj uniji”, navode ove NVO.

Ističu da je isto retrogradno rješenje uvela vlada pod vođstvom DPS-a 2010. godine, kao odgovor na višemjesečne proteste u Cetinjskoj gimnaziji 2009. do kojih je došlo jer je ministar odbio da potvrdi odluku školskog odbora o izboru direktora.

“Nedostatke takvog rješenja posljednji put je pokazala odluka ministarke Vesne Bratić da smijeni oko 140 direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, i da sudovi sada utvrđuju da su te smjene bile i nezakonite”, ukazuju ove NVO.

Podsjećaju i da su ove nevladine organizacije doprinjele da se 2023. godine usvoje izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i izmijeni ovlašćenje ministra da bira i razriješava direktore.

“Ukazujemo i da je u toku rad na izmjenama Opšteg Zakona o obrazovanju i da se Radna grupa, koju je oformilo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija intenzivno od juna bavila pripremom nacrta izmjena. Postavlja se pitanje čemu onda služe stručne radne grupe i javne rasprave, kada se ovako ozbiljna zakonska rješenja mijenjaju na prečac u Parlamentu, samo na osnovu političkih dogovora?!”, pitaju.

Nevladine organizacije, ističu, imaju svoju predstavnicu u pomenutoj Radnoj grupi, koja će u nastavku rada, a nakon što je u subotu izmijenjen Opšti zakon o obrazovanju, insistirati da se vrati pređašnje rješenje, uz dodatno unapređenje odredbi koje će spriječiti opstrukcije školskih odbora koji ne smjenjuju direktore za koje prosvjetna inspekcija utvrdi kršenje zakona.

“Svjesni smo da u radu školskih odbora postoje brojni propusti i zloupotrebe. Međutim, ti se problemi mogu i moraju rješiti adekvatnim unapređenjem i preciziranjem zakonskih odredbi, umjesto vraćanja točka istorije unazad i nametanja prosvjeti nove političke kontrole”, zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније