Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Saša Bezarević/RCG ]

16. 08. 2024. 07:22 >> 07:22
1
Čitaj mi:

PLJEVLJA

Pljevljaci oprečno o planu za ulicu kroz Milet baštu

Namjera opštine da kroz jedan od najljepših pljevaljskih parkova, čuvenu Milet baštu, izgradi dvosmjernu ulicu ka obližnjim sportskim objektima, Gradskom stadionu i dvorani "Ada", izazvala je dosta kontroverzi. I dok u lokalnoj upravi smatraju da će od nove ulice korist biti višestruka, ekolozi vjeruju da je riječ o ishitrenoj i nepotrebnoj ideji. Sličan je stav i dijela građana koji su pokrenuli peticiju "Za spas Milet bašte" i koju je do sada potpisalo preko 700 osoba.

Izgradnja ulice iza Milet bašte izazvala je podijeljene stavove u Pljevljima. Prema planu opštine, podgorička firma Intermost treba da izgradi dvostranu ulicu sa kompletnom infrastrukturom i parkingom, po cijeni od 300.000 eura. U vezi s tim, oko 11.500 kvadratnih metara zemljišta u Milet Bašti trebalo bi da se uz naknadu ustupi opštini Pljevlja.

Školski odbor Srednje stručne škole, koja trenutno upravlja tim prostorom, dao je saglasnost za ovaj plan. Međutim, radovi ne mogu početi dok se ne dobije konačan stav Vlade, s obzirom na to da je riječ o državnom zemljištu.

Predsjednik opštine, Dario Vraneš, izjavio je da ulica neće prolaziti direktno kroz Milet baštu te da će njena izgradnja koristiti svima, posebno sportistima. Objasnio je da će ulica biti izgrađena iza Milet bašte gdje se trenutno nalazi divlji parking. Nova ulica je uključena u detaljni urbanistički plan prije 30 godina, prošla je javnu raspravu i projektovanje je završeno. U planu je izgradnja 102 parking mjesta i šetališta u drugoj fazi.

S druge strane, predsjednik ekološkog društva Breznica, Milorad Mitrović, smatra da je ideja ishitrena i da bi realizacija mogla dodatno ugroziti Pljevlja, koja su već jedan od najzagađenijih gradova u državi. On ističe važnost očuvanja zelenih oaza i apeluje na oprez i dodatne konsultacije prije nego što se donese konačna odluka.

Takođe, dio građana Pljevalja protivi se izgradnji, što potvrđuje i online peticija za spas Mile Bašte koju je potpisalo preko 700 građana. Od Vlade i Ministarstva prosvjete traži se da ne prodaju zemljište opštini Pljevlja, kako bi se spriječilo narušavanje jedinog preostalog zelenog dijela grada.

Kako će se situacija razvijati i hoće li prednost dobiti vozači ili ljubitelji Mile Bašte, ostaje da se vidi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније