Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

12. 08. 2024. 10:02 >> 10:02

Nenezić

Ministar najavljuje projekat LNG terminala kojem su građani Bara jasno rekli ne

Predsjednik Skupštine opštine Bar i poslanik SD-a u Skupštini Crne Gore Branislav Nenezić ističe da je ministar rudarstva i geologije Admir Šahmanović počeo da obećava projekat LNG terminala u Baru, očigledno neobaviješten o tome da on višestruko narušava interese građana Bara.

"Neobaviješten, ali očigledno sklon sopstvenoj promociji ministar rudarstva i geologije obećava građanima Bara i građanima Crne Gore realizaciju procesa o kojima izgleda, ne zna dovoljno. Vjerovatno je to posljedica činjenice da je, u Spajićevoj megalomanskoj rekonstrukciji Vlade Crne Gore, dobio djelić nekadašnjeg jedinstvenog ministarstva energetike i rudarstva, koji mu je zgodan za samoreklamiranje i to je sve. Jer da je pročitao išta od planova oko LNG terminala sigurno ne bi potpisao saopštenje kojim obećava da će biti realizovan projekat koji višestruko narušava interese građana Bara i o čemu je na demokratski način vođenja debata duži period", navodi Nenezić.

Dodaje da gospodin Šahmanović, nije pratio dešavanja u Baru, jer da jeste, znao bi da su građani Bara jasno rekli ne izgradnji terminala za tečni naftni gas i gasnoj termoelektrani u Luci Bar u nekoliko navrata.

"Koliko vjerujete u ovo što najavljujete najbolje govori podatak da upravo vi navodite poznatu činjenicu da je prema direktivama Evropske unije potrebno završiti sa korišćenjem fosilnih goriva do 2050. godine. Dakle, da Vas informišemo samo o posljednjem činu predstave koja je mogla biti pogubna za razvoj grada Bara, ali srećom naišli smo na razumijevanja naših sugrađana koji su jasno rekli ne projektu izgradnje LNG terminala i gasne termoelektrane, koji ih nije ubijedio da je održiv niti da bi značio neku korist za naš grad, dok bi sigurno značio jako puno za interese stranih kompanija i građane drugih država", navodi Nenezić.

Objašnjava da su nakon što je 10. maja 2024. godine održan sastanak sa predstavnicima investitora i predstavnicima nadležnog ministarstva došli do momenta da je i zvanično, od strane potencijalnih investitora potvrđeno, da je napravljena greška što od početka projekta nijesu uključeni predstavnici građana, kao ni javnost grada Bara.

"Višebrojne tajne posjete, zajedno sa predstavnicima posljednje dvije vlade, namjerno skrivane od javnosti su imale svoju svrhu, a to je da se projekat dovede do faze kada bi građani Bara bili pred svršenim činom, ponudom uzmi ili ostavi, tj. samo“uzmi”. Na tom sastanku dobili smo primjerak odštampane“prezentacije” na par stranica, godinu dana nakon potpisivanja memoranduma po kojem su bili u obavezi da izrade Cost-benefit analizu, studiju uticaja na životnu sredinu, i od predstavnika zainteresovanih kompanija mogli smo čuti da postoji “spremnost” za razgovor svjesni da su to morali uraditi dosta ranije. Imajući u vidu sve što smo imali prilike da čujemo na tom sastanku vezano za izgradnju terminala tečnog naftnog gasa u akvatorijumu Luke Bar zajedno sa termoelektranom još smo snažnije oprijedjeljeni da spasimo Bar od projekata koji bi sve što je dobro donosili drugim državama, a našem gradu ostavili opasnost od eksplozija, zagađenje okoline, razorene turističke potencijale i skupe kredite za sve građane Crne Gore", zaključuje Nenezić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније