Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić, TVCG  

07. 08. 2024. 20:01 >> 20:03
Čitaj mi:

KANDIDATI JEDNOGLASNI

Nema vremena za odgađanje izbora predsjednika Vrhovnog suda

Još čekamo izbor predsjednika Vrhovnog suda. Sudski savjet juče nije utvrdio listu kandidata za tu poziciju, a ono što je poznato je da su u igri četiri imena. Čelnika te sudske instance u punom mandatu nemamo godinama, a kandidati poručuju da više nema vremena za odgađanje.

Više od tri i po godine, Vrhovni sud čeka šefa u punom mandatu. Četiri su kandidata koja vide sebe na toj poziciji, a ključno je pitanje, u kom smjeru će ići ukoliko budu izabrani.

"Moj cilj je reforma sudskog sistema da ga dovedem iz umjereno spremnog za prijemenu vladavine prava i tekovine modernog pravnog sistema u sistem koji je spreman za njegovu primjenu", kazala je jedna od kandidatkinja Valentina Pavličić, doskorašnja zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Vesna Vučković koja obavlja funkciju v.d. predsjednice Vrhovnog suda smatra ključnim za budućeg predsjednika Vrhovnog suda da prepozna zakon do koje krajnje granice sudija može da radi.

"Koja su njegova prava, koje su njegove obaveze, da to bude uređeno zakonom. Takođe smatram da sudije Vrhovnog suda moraju da budu aktivnije u radnim grupama, posebno prilikom izrade zakona", kazala je Vučković.

Miodrag Pešić predsjednik Upravnog suda kaže da sve češće nezavisnost sudske grane vlasti ne poima samo kao nezavisnost od druge dvije grane vlasti, već kao jedno pitanje opšte pravne kulture.

"U tome i pozicija predsjednika Vrhovnog suda dolazi do izražaja na način što bi trebalo osmisli dalje korake koji bi osigurali da se ne prodre u samu srž sudijske nezavisnosti, a to je nezavisnost u sudijskom odlučivanju", ističe Pešić.

Među problemima koji i te kako prate sudstvo, su nedostatak pravosnažnih presuda u zvučnim predmetima, ali i odugovlačenje postupaka.

"Vrhovni sud je formirao komisiju za pregled predmeta rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda. Izvještaj je dostavljen predsjedniku Višeg suda, kako bi se upoznale sudije čiji predmeti su pregledani. Ukoliko nemaju primjedbi to bi bila sljedeća stepenica za izradu određenih smjernica u cilju poboljšanja efikasnosti tog odjeljenja", kazala je Vučković.

Pešić dodaje da bi kroz sinergijsko dejstvo i sudija i zainteresovane stručne javnosti moglo da se djeluje u pravcu izmjene nekih zakonskih rješenja.

"Ono što je ključno je da predsjednik Vrhovnog suda treba da obezbijedi samo uslove da se ti problemi riješe, al ne da direktno učestvuje u rješavanju problema rada Višeg suda, Viši sud ima svog predsjednika", kazao je Pešić.

Pavličić dodaje da se moraju donijeti pravosnažne sudske presude, ali presude koje su obrazložene na osnovu međunarodnih standarda kako bi mogla da dobiju i potvrdu međunarodnih sudskih istanci.

Prioriteta ne fali. Međutim, pitanje je da li ćemo poslije mnogo propalih pokušaja, konačno dobiti čelnika Vrhovnog suda u punom mandatu.

"Nemamo vremena za odlaganje, što duže odlažemo izbor predsjednika Vrhovnog suda smatram da se nagomilavaju problemi, jer v.d. stanje nikako ne može biti adekvanto za jedan sudski sistem", ocijenio je Pešić.

"CRna Gora mora da dobije predsjednika Vrhovnog suda, jer to je ostalo potpuno jedno nereformisano poglavlje koje mora da da, pogotovo sad u fazi evropskih integracija, jasne odgovore", kazala je Pavličić.

"Neka prođe onaj koji je najbolji. Mislim da je sad mnogo jednostavnija procedura, odnosno veće su mogućnosti da se dođe do predloga za izbor predsjednika, a konačna odluka je na Sudskom savjetu", ističe Vučković.

Kontaktirali smo i četvrtu kandidatkinju, sutkinju Anom Vuković. Poručuje da se neće javno oglašavati tokom izborne procedure i prije nego što pred članovima Sudskog savjeta prezentuje program rada. Vjeruje da time neće narušiti princip transparentnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније