Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa, TVCG

08. 08. 2024. 07:17 >> 07:12
Čitaj mi:

RODITELJI DA BUDU OPREZNIJI

Opasnost vreba: Slike djece mogu se iskoristiti na različite načine

Mnogo je opasnosti koje vrebaju na internetu. Ubrzani razvoj vještačke inteligencije i mogućnosti koje pruža, u pogrešnim rukama mogu biti ozbiljna prijetnja. Posebno su na meti maloljetnici, pa stručnjaci upozoravaju da će roditelj najbolje zaštiti svoje dijete ako ne objavljuje njegove fotografije na društvenim mrežama.

Meta može biti svako dijete čiji roditelji otvaraju vrata mnogim opasnostima svaki put kad podijele njegove fotografije na društvenim mrežama. To prema istraživanjima, čini čak 75 odsto njih. Teško je otrgnuti se, priznaju naši sagovornici iz Turske i Francuske.

Struka upozorava roditelje da svaka fotografija objavljena na internetu ostavlja neizbrisiv trag na globalnoj digitalnoj mreži, koja ima milijarde korisnika.

"Nikako se ne smije objavljivati fotografija djece, nije bitno jesu li obnažena ili u kupaćem i odijelu. Jednu sliku kad jednom objavite ona je odma iskopirana na minimum 8 mjesta i ne postoji mogućnost da nešto što je jednom objavljeno ikad izbrišete", kazao je Marko Lakić sudski vještak informaciono-tehničke struke. 

A s obzirom na to da je 8 od 10 roditelja na društvenim mrežama povezano s osobama koje nikad nijesu upoznali, dječija pornografija samo je jedna od opasnosti koje vrebaju njihovu djecu, a kojoj ih oni sami izlažu. U pogrešnim rukama fotografija djece može biti zloupotrijebljena na mnogo načina.

"Čak i da jesmo upoznali naše „prijatelje“ na društvenim mrežama, ne znamo njihove sklonosti i da li će i na koji način koristiti slike naše djece. S druge strane, nije samo u pitanju seksualno zlostavljanje djece, imali smo i slučajeva u okruženju gdje je bilo pokušaja otmice djece do koje su otmičari došli upravo putem društvenih mreža", kazao je edukator za bezbjednost djece na internetu Bojan Jušković.

"Danas objaviš sliku gleda je neko ko jeste i ko nije prijatelj, ima veliki broj lažnih profila na internetu. Ti predatori oni će da dođu do informacije gdje dijete živi i kreće se, pokušaće da ostvare kontakt s tim djetetom", kazao je sudski vještak informaciono-tehničke struke Marko Lakić.

Za razliku od ostalih zemalja Evrope, Crna Gore je naročito izložena rizicima ovog tipa, jer sve objave na aplikacijama u vlasništvu kompanije Meta, od kraja juna, mogu postati materijal za treniranje vještačke inteligencije. Zato eksperti savjetuju roditeljima da se sljedeći put, prije nego što objave sliku svog djeteta, zapitaju da li je vrijedno rizikovati njegovu sigurnost, privatnost i budućnost zbog nekoliko lajkova?

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније