Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

07. 08. 2024. 14:07 >> 14:07

u bijelom polju

Manifestacija "Megdan za Ilindan“ 9. avgusta

Eparhija budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Nikšić 9. avgusta organizuju manifestaciju „Megdan za Ilindan“ pored Manastira Samograd u Bijelom Polju. Prije početka događaja služiće se Sveta Arhijerejska Liturgija sa početkom u 9.00.

Kako je saopšteno iz Eparhije budimljansko - nikšićke, u okviru manifestacija održaće se i pres konferencija, sa početkom u 12.00 časova na kojoj će projektni partneri predstaviti projekat i projektne aktivnosti dok će sama manifestacija trajati do poslepodnevnih sati.

"Manifestacija se organizuje u sklopu projekta „Megdan za Ilindan – istorijske manifestacije i turizam na otvorenom“. Projekat ima za cilj da doprinese održivoj upotrebi turističkih potencijala programske oblasti kroz zajedničko unapređenje vjerskog, kulturnog i rekreativnog turizma", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su projektne aktivnosti  koncentrisane na područje opština Nikšić i Bijelo Polje u Crnoj Gori i opštine Priboj u Srbiji.

"Vjerski, kulturni, istorijski i rekreativni turizam je prepoznat kao važan potencijal za razvoj ovih opština. Tradicionalno vjersko, kulturno i istorijsko nasleđe je prožeto lokalnom istorijom, folklorom, običajima i tradicijama koje prevazilaze granice i predstavljaju zajedničko nematerijalno nasleđe kojem je potreban dalji održivi razvoj. U savremenom kontekstu ovakvo nasleđe predstavlja dobru osnovu za razvoj kulturnih i istorijskih događaja, manifestacija i performansa, zajedno sa nadograđenim rekreativnim, edukativnim i umjetničkim sadržajima", kaže se u saopštenju.

U Manastiru Samograd se, kako navode,  tradicionalno obilježava dan Sv. Pantelejmona, 9. avgusta, koji okupi veliki broj gostiju.

"Manastir Samograd, koji datira iz perioda ranog hrišćanskog perioda, posjećuje veliki broj hodočasnika i turista. To je jedinstven manastirski prostor na kojem se nalaze ostaci zidina dvije crkve, od kojih je jedna iz ranohrišćanskog perioda, a druga saborog tipa, očigledno moravskog stila iz perioda Nemanjića. Manastirski prostor obuhvata 1,2 hektara, terasastog oblika u tri nivoa, a okružen je sa sedam stijena (klikova) koji se uzdižu u visinu od 40 do 80 metara, pravilno raspoređenih u krug. Vidni su ostaci bedema između klikova. U nekim dokumentima se još naziva sedmokliki grad ili kamen-grad. Pominje se podatak da je Samograd bio jak duhovni kulturni i ekonomski centar sve do najzede Osmanlija kada je po nekim podacima poharan i spaljen 1452-1454. godine", navodi se u saopštenju.

Organizovanjem nove manifestacije i rekonstrukcijom istorijskih događaja koji uključuju performere i animatore, uvode se novi kulturni sadržaji u turističku ponudu Bijelog Polja.

"Ovakav pristup ne samo da privlači pažnju posjetilaca već obogaćuje kompletni kvalitet događaja i nudi novu i edukativnu perspektivu koja akcenat stavlja na istoriju i kulturu. U okviru manifestacije, učestvovaće Svibor savez Srbije, organizacija koja je posvećena promociji i prakticovanju viteške borbe i promociji srednjovjekovne kulture. Tog dana biće postavljeno srednjovjekovno selo sa 4 šatora opremljena stolovima, klupama, krznom, alatima i pokazuju kako su izgledali stari zanati i srednjovjekovno oružje. Svibor vitezovi će na otvorenom terenu, u punoj ratnoj opremi, nastupiti i posjetiocima demonstrirati: viteške borbe mačevima, kopljima, helebardama, sjekirama, turnir sa kopljima, viteško bacanje sjekira, rvanje, bacanje kamena, borbe sa štapovima, obaranje ruku, upotreba ratnog srednjovjekovnog luka i strijele, masovne borbe vitezova i slično", navodi se u saopštenju.

Posjetioci će, kako kažu, imati priliku da učestvuju u interaktivnim aktivnostima kao što je gađanje statične mete, koristeći mekane rekvizite i bezbjednu opremu. Takođe mogu da se fotografišu u viteškim kostimima, oklopima i opremi.

"Kroz ovaj projekat obuhvaćene su i sljedeće aktivnosti: izgradnja pješačkih staza sa dodatnom opremom u manastirskom kompleksu Pribojske banje, instalacija glamping šatora sa dodatnom opremom u blizini Manastira Samograd u Bijelom Polju i na planini Lukavici u Nikšiću, kreiranje programa za istorijske manifestacije, organizacija istorijskih manifestacija u Bijelom Polju i Priboju, uključivanje kreiranih događaja i usluga u akcione planove opština, instaliranje pametnih info tabli, organizovanje pres konferencija, distribucija promotivnog materijala i drugo", navodi se u saopštenju.

Projekat je zajednički osmišljen i zajedno ga implementiraju partneri u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka i Turistička organizacija Nikšić, i Srbiji, Turistička organizacija Priboj kao vodeći partner.

"Projekat sufinansira Evropska unija posredstvom Ministarstva finansija, Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II). Ukupna vrijednost projekta iznosi 324.931,10 € od čega Evropska unija kofinansira iznos od 248.474,81 eura", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније