Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 09. 2024. 13:15 >> 13:20
3
Čitaj mi:

VUJOVIĆ

"MKM će tražiti saglasnost Vlade na zahtjev za podizanje spomenika Amfilohiju"

Ministarska kulture i medija Tamara Vujović kazala je da je poništila rješenje kojim se odbija zahtjev Opštine Berane za podizanje spomen obilježja Amfilohiju, jer u Ministarstvu nije spoveden postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obilježljima.

"U odnosu na tekstove u pojedinim medijima u Crnoj Gori, a koji se tiču podizanja spomen-obilježja mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, želim da pojasnim da sam predmetno rješenje kojim se odbija zahtjev Predsjednika Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja mitropolitu Amfilohiju poništila, jer u Ministarstvu kulture i medija nije sproveden postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obilježljima", navode u reagovanju Ministarstva. 

Pojašnjava da navedenim članom je propisano da se spomen-obilježje ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, a da se izuzetno spomen-obilježje može podići prije isteka ovoga roka uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore.

"Međutim, Ministarstvo kulture i medija nije od Vlade zatražilo prethodnu saglasnost i iz tog razloga upućujemo izvinjenje građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Želim da naglasim da se citirane odredbe u pojedinim medijima ne odnose na lik i djelo mitropolita Amfilohija, već su dio sadržaja svakog rješenja kada se odlučuje o bilo kojem zahtjevu za podizanje spomen-obilježja. Mitropolit Amfilohije je izuzetno značajna ličnost za Crnu Goru i jedan od najuglednijih episkopa i teologa u čitavom pravoslavnom svijetu. MKM će u skladu sa odredbom člana 9 stav 3 Zakona o spomen-obilježjima zatražiti prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore u odnosu na zahtjev za podizanje spomen-obilježja dostavljen od strane Opštine Berane,u skladu sa ovlašćenjima Vlade", navela je Vujović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније