Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

06. 08. 2024. 17:25 >> 17:24

pokret evropa sad

Dragović: Novi zakon o šumama odlična polazna osnova za borbu protiv krađe šuma

Novi zakon o šumama predstavlja odličnu polaznu osnovu za brobu protiv krađe šume i korupcije u oblasti šumarstva, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Darko Dragović.

U objavi na društvenoj mreži "X" Dragović navodi da je između ostalog, članom 78 ovog zakonskog rješenja definisano da se korišćenje šuma, šumskog zemljišta i nedrvnih šumskih proizvoda u državnoj svojini vrši u skladu sa osnovom gazdovanja šumama, odnosno izvođačkim projektom.

"Prodaja drvnih sortimenata i drugih proizvoda iz šuma u državnom vlasništvu vrši se u šumi, u dubećem stanju, na šumskim i drugim stovarištima, po cijenama koje utvrđuje privredno društvo za gazdovanje šumama, uz saglasnost Vlade. Prodaju drvnih sortimenata vrši privredno društvo za gazdovanje šumama po cijeni koja se utvrđuje najmanje jednom godišnje, a tokom godine usklađuje, u slučaju promjena cijena na tržištu", navodi se u objavi.

Prema tome, navodi Dragović, "bezočna je laž da je novi zakonom o šumama definisan način prodaje drvnih sortimenata i drugih proizvoda iz šuma u državnom vlasništvu putem licitacije".

"Prevedeno na obični jezik, licitaciona prodaja je dozvoljena samo u slučaju ako npr. Darko Saveljić bude zatečen po Gostilju i Martinićima da krade državnu šumu, pa mu šumarski inspektor privremeno oduzme protivpravno posječeno drvo, drvo protivpravno stavljeno u promet i druge protivpravno prisvojene šumske proizvode kao i šegu. E ta stabla zajedno sa Saveljićevom šegom mogu biti predmet licitacione prodaje, ali to je predmet sasvin nekog drugog propisa. Neću da ulazim u motivaciju gospodina Darka Saveljića da medijski iznosi neistine, ali sigurno na opisani način ne doprinosi borbi protiv šumarske mafije", kazao je Dragović.

On kaže i da nije tačno da je da je ozvaničena sječa 500 hiljada kubika godišnje.

"Druga bezočna laž jeste da je ozvaničena sječa 500 hiljada kubika godišnje. Ko god želi da pročita zakon uvjeriće se da je članom 19 definisano da radi realizacije osnova gazdovanja šumama na godišnjem nivou, korisnik šuma obavezno izrađuje izvođački projekat koji sadrži, između ostalog, određivanje vremena vršenja sječe i ostalih radova i rokove za izvršenje, doznačene bruto drvne mase, sortimentnu strukturu i transportnu mrežu puteva i šumskih vlaka kada se projektuju sječe šuma, bez navođenja bilo kakvih cifara ili jedinica mjere", navodi Dragović u objavi na mreži "X".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније