Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

06. 08. 2024. 13:23 >> 13:27
Čitaj mi:

DPS

Vlast u Tivtu pokazala potpunu nesposobnost u upravljanju gradom

Negativno mišljenje DRI o Završnom računu budžeta Opštine Tivat za 2023. godinu kojim se konstatuje niz nepravilnosti, finansijskih malverzacija, kao i otvoreno kršenje čitavog seta zakona koji se primjenjuju na lokalnu samoupravu, na najdirektniji mogući način razotkriva potpunu nesposobnost i nekompetentnost trenutne vladajuće većine u ovoj gradskoj upravi, ocijenili su u DPS Tivat.

Kako navode, s namjerom pribavljanja finansijske koristi, ili pak iz neznanja ova gradska uprava vodila je nepravilnu evidenciju za čak 30% ukupnih izdataka Opštine Tivat, te su na taj način pogrešno prikazali stvarni deficit koji je bio za čak 1,8 miliona eura manji od prijavljenog iznosa od 2,8 miliona eura.

"I ovo je, nažalost, samo jedan od podataka koji ukazuju na amaterizam i haos koji vlada u lokalnoj administraciji pod trenutnim rukovodstvom. Nezakonito zapošljavanje, kršenje propisa, netačan obračun zarada i nepouzdanost softvera za evidenciju i naplatu poreza predstavljaju samo vrh ledenog brijega. Posebno je skandalozno to što je Opština Tivat bez saglasnosti Ministarstva finansija donijela odluke o povećanju zarada zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja, čime ne samo da je direktno prekršila zakon, već i ugrozila finansijsku stabilnost opštine", navode u saopštenju.

Građani su, kako dodaju, u prethodnom periodu u više navrata imali priliku da se uvjere da trenutnu gradsku vlast karakteriše nedostatak transparentnosti i odgovornosti, kao i potpuna nesposobnost za vođenje lokalne samouprave.

Izvještaj DRI dokaz je da je ovakvo upravljanje dovelo i do ozbiljnih finansijskih posljedica, čime je narušeno povjerenje građana u lokalnu vlast.

"Tražimo od lokalnog rukovodstva da preuzme punu odgovornost za svoje postupke i pokaže minimum integriteta time što će bez odlaganja podnijeti ostavke, budući da su svojim neodgovornim i nesposobnim vođenjem opštine doveli Tivat u stanje ozbiljne krize. Zahtijevamo da se javnost upozna sa planom aktivnosti za realizaciju preporuka DRI, jer građani Tivta zaslužuju da znaju ko je i na koji način trošio i troši novac koji pripada svima njima. U konačnom, očekujemo od pravosudnih organa da utvrde da li u ovakvom izvještaju ima elementa krivičnog, kako bi se stalo na kraj otvorenoj zloupotrebi javnih resursa i kršenju zakona. Vjerujemo da će naši sugrađani uskoro biti u prilici da iniciraju promjene u svojoj opštini i konačno dobiju odgovorno, transparentno i kompetentno lokalno rukovodstvo, koje će osigurati dalji razvoj i napredak našeg Tivta", navode u DPS-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније