Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

06. 08. 2024. 06:37 >> 06:37
1
Čitaj mi:

IZVJEŠTAJ

Još se čeka na opremu za traganje, plan spašavanja od zemljotresa samo u tri opštine

Opštine u Crnoj Gori još će pričekati na nabavku opreme za traganje i spašavanje iz ruševina, proizilazi između ostalog iz završnog Izvještaja o sprovođenju strategije za smanjenje rizika od katastrofa za period 2018-2023. Osim toga, u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova se navodi i da su svega tri lokalne samouprave izradile opštinski plan zaštite i spašavanja od zemljotresa, i to opštine Tivat, Bijelo Polje i Plužine.

Naglašeno je da je potreban dodatni napor kako bi se poboljšala spremnost Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, da pruži brze i pouzdane informacije o zemljotresu.

Kao prioritet je označeno i uspostavljanje sistema video-nadzora u nacionalnim parkovima, uspostavljanje Nacionalnog trening centra i realizacija Programa stručnog osposobljavanja i usavršavanja pripadnika operativnih jedinica zaštite i spašavanja.

U tom smislu, u izvještaju su posebno pomenute aktivnosti koje nijesu realizovane, a odnose se na formiranje, obuku i opremanje jedinica civilne zaštite.

"Nije izvršena nabavka za traganje i spašavanje iz ruševina kao ni uspostaviljen sistem obavještavanja i uzbunjivanja u svim lokalnim samoupravama (izrada akustičkih studija, nabavka opreme i postavljanje), kao ni obuka timova za utvrđivanje procjene štete nakon zemljotresa i brzu procjenu sigurnosti vitalnih objekata nakon zemljotresa", piše u tom izvještaju. 

Ipak, izrađena su i dva važna dokumenta - procjena rizika od katastrofa Crne Gore i procjena sposobnosti upravljanja rizicima Crne Gore.

"Izrađena je i usvojena planska dokumentacija za zaštitu i spašavanje na nacionalnom nivou, i to: Nacionalni plan zaštite i spašavanja od požara, Nacionalni plan zaštite i spašavanja od zemljotresa, Nacionalni plan zaštite i spašavanja od poplava, Nacionalni plan zaštite i spašavanja od radijacionih i nuklearnih nesreća, Nacionalni plan za zaštitu i spašavanje od klizišta i odrona i Nacionalni plan za zaštitu i spašavanje od hemijskih i bioloških rizika", dodaje se u Izvještaju.

Od četiri aktivnosti koje su razrađivane u okviru akcionih planova, realizovana je samo jedna aktivnost.

"Opštine Plužine, Petnjica i Gusinje formirale su službu zaštite i spašavanja. Nikšić, Pljevlja, Danilovgrad i Bar izradile su lokalne strategije za smanjenje rizika od katastrofa dok su lokalnu procjenu rizika od katastrofa izradile opštine Bar, Herceg Novi i Mojkovac", navodi se u pomenutom izvještaju.

Podsjetimo, Nacrt Strategije za smanjenje rizika od katastrofa stavljen je početkom juna na javnu raspravu.

Kako je saopšteno iz Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacrt Strategije za smanjenje rizika od katastrofa 2025-2030. dobro je strukturiran, sa jasnim vizijama, ciljevima i principima, kao i sveobuhvatnim pristupom rizicima.

Generalni direktor Direktorata za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Miodrag Bešović, poručio je tada da je zadovoljan dosadašnjim radom na Strategiji, ističući da je postignut izvanredan napredak koji obećava odlične rezultate.

„Tokom ovog tehničkog sastanka predstavljamo tekst Strategije i radnu verziju akcionog plana. Tokom sljedeće sedmice će biti organizovana javna rasprava o Strategiji, tako da to sve ide svojim tokom“, naveo je Bešović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније