Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

05. 08. 2024. 19:25 >> 19:25

Božović

Uvećanjem julskih zarada prosvjetnim radnicima ostvaren je prvi dio sporazuma

Prosvjetni radnici su primili julsku zaradu sa koeficijentima uvećanim za 10 odsto, a dodatno uvećanje mogu da očekuju u septembru, kazao je za Gradsku RTV predsjednik Sindikata prosvjete, Radomir Božović. Sa druge strane, poručuje da je nedopustivo da Vlada donosi odluke sama, bez učešća sindikata.

Uvećanjem julskih zarada prosvjetnim radnicima ostvaren je prvi dio sporazuma sa Ministarstvom prosvjete iz februara i marta tekuće godine, kažu u Sindikatu prosvjete i očekuju novo uvećanje u septembru.

„Ovim uvećanjem treba da bude makar 17 odsto u neto iznosu. Još nije precizirano. Očekujem narednih dana sastanak sa Ministarkom prosvjete i Ministrom finansija da to preciziramo“, istakao je Božović.

Imali su primjedbe, kazao je Božović, na Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

„One nijesu predviđale nikakva uvećanja, tj dodatke za prosvjetne radnike, koje nijesu zanemarljive. Za razredno starješinstvo, za rad u više ustanova. Međutim, kasnije se ispostavilo da će to biti ukalkulisano u taj zakon“, objasni je Božović.

Priče da će se smanjiti plate prosvjetnim radnicima, Božović ocjenjuje neistinitima, te poručuje da prosvjetni radnici nijedno stečeno pravo, unazad nekolijko decenija, neće izgubiti. No, ipak ga zabrinjava namjera Vlade da se sindikati obesprave i stave sa strane, kada su u pitanju budući pregovori o zaradama.

„Vlada planira da kroz Uredbe sama donosi odluke koliko će uvećati ili smanjiti plate, što je za sve sindikate nedopustivo. Gušenje sindikata nije potez koji može da doprinese boljitku nikome. Što se tiče nas, Vlada može da usvoji te odluke i da ima većinu za to, ali mi nećemo pristati na izmjene GKU koji su postojeći, neoročeni, a njihove izmjene i dopune je jedino moguće sprovesti zajedno sa sindikatom, uz našu saglasnost“, poručio je Božović.

Božović naglašava da neće dati potpis na izmjene i dopune GKU, koji treba značajno da ukine moć sindikatima u narednim pregovorima. Takvo usvajanje zakona dovelo bi do konfrontacije uzmeđu Vlade i sindikata, te da nema dobrog obrazovnog sistema, bez zadovoljnog nastavnika, zaključio je Božović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније