Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

05. 08. 2024. 17:11 >> 17:11
1
Čitaj mi:

HRA

Izbjeglica iz Rusije u pritvoru jer sud nije uvažio izbjeglički status

Viši sud u Podgorici je danas odbio žalbu protiv odluke o određivanju pritvora ruskoj državljanki ukrajinskog porekla, Ingi Pelinyagra, koja je uhapšena u Crnoj Gori na osnovu međunarodne potjernice iz Moskve, iako joj je Italija priznala status izbjeglice. HRA smatra da je produženje ekstradicionog pritvora Ingi Pelinyagra proizvoljno jer sud nije uzeo u obzir njen izbjeglički status.

Kako su naveli iz te NVO Pelinyagra je u Italiji stekla status političke izbjeglice zbog svog javno izraženog kritičkog stava o vlastima u Rusiji, što je dovelo do toga da italijanske vlasti utvrde da bi ona u Rusiji bila izložena političkom progonu koji bi mogao ugroziti njen život ili slobodu.

"Viši sud u Podgorici je podržao stav sudije za istragu o određivanju pritvora, smatrajući da je on opravdan postojanjem međunarodne potjernice koju je Rusija raspisala za Pelinyagrom zbog navodne finansijske prevare, dok je opasnost od bjekstva vidio u njenom ruskom državljanstvu. Sud se pri donošenju odluke nije ni osvrnuo na njen izbjeglički status, koji je međunarodnog karaktera i koji Crna Gora ima obavezu da poštuje. Viši sud je za sada odlučivao samo o pritvoru gospođe Pelinyagra, dok još uvijek nije cijenio ispunjenost uslova za njeno izručenje (ekstradiciju) Rusiji. Donošenje ovog rješenja se očekuje u narednih 30 dana", navode iz HRA.

Ekstradicioni organi Crne Gore, Viši sud u Podgorici, a zatim i ministar pravde, u obavezi su, kako navode iz HRA, da direktno primenjuju apsolutne norme međunarodnog običajnog prava, te da cijene sve okolnosti koje mogu ukazati na potencijalno kršenje člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima (zabrana mučenja), što uključuje i politički progon, arbitrarno pritvaranje, politički montirani sudski postupak, rizike od zlostavljanja u Rusiji, te ugroženost života gospođe Pelinyagra.

"Italija je već utvrdila da gospođi Pelinyagra prijeti opasnost od političkog progona u Rusiji, koji bi joj ugrozio život ili slobodu, što znači da bi njeno izručenje Rusiji predstavljalo kršenje člana 3 Evropske konvencije. HRA ponovo upozorava da bi Crna Gora odlukom o izručenju prekršila svoje međunarodne obaveze i ljudska prava gospođe Pelinyagra na zaštitu od progona, koja ona ima na osnovu Konvencije o statusu izbjeglica i Evropske konvencije o ljudskim pravima. U skladu s tim, smatramo da je i produženje njenog ekstradicionog pritvora neosnovano", kažu iz HRA.

Pravnu pomoć Ingi Pelinyagra u ovom postupku obezbijedila je Akcija za ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније