Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

01. 08. 2024. 06:58 >> 06:58
1
Čitaj mi:

problemi

Nestašice struje usred toplotnog talasa

Neprekidni toplotni talasi u južnoj i istočnoj Evropi doveli su do porasta potražnje za električnom energijom i češćim nestankom struje. Povećana upotreba klima uređaja uticala je na infrastrukturu za struju i vodu, uzrokujući kvar mnogih sistema posljednjih nedjelja, piše novinska agencija Sinhua.

Elektromreža u Crnoj Gori značajno je bila značajno opterećena posljednih mjeseci. Privrednici u Tivtu nedavno su protestovali zbog nestanka struje, navodeći štetu po njihovo poslovanje i ukupnu ekonomiju.

Šef Agencije za promociju izvoza Bosne i Hercegovine Enes Ališković, rekao je da je porast potražnje za električnom energijom u Crnoj Gori tokom špica turističke sezone doveo do kolapsa njenog elektroenergetskog sistema.

Novi rekord potrošnje električne energije od 3.341 megavata na sat postavila je Hrvatska. 

"S obzirom na intenzivnu turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata i radnih prostora, kao i stambenih objekata, očekuje se da će ovog ljeta ponovo biti oboren rekord maksimalne potrošnje električne energije po satu", naveli su iz Hrvatskog operatora prenosnog sistema.

Slovenački politikolog Bogomil Ferfila pripisuje napetost u snabdijevanju električnom energijom na Zapadnom Balkanu faktorima kao što su hronično nedovoljno finansiranje energetske infrastrukture, kontinuirano loše upravljanje i geopolitičke barijere.

"Tokom špica sezone, potrošnja električne energije može se nenormalno povećati, što dovodi do preopterećenja električne mreže", rekao je on.

Prema podacima Evropske službe za klimatske promene Kopernikus, Zemlja je 22. jula doživjela najtopliji dan u istoriji, a dnevna globalna prosječna temperatura dostigla je novi maksimum od 17,16 stepeni Celzijusa.

„Sada smo na zaista neistraženoj teritoriji i kako klima nastavlja da se zagrijeva, sigurno ćemo vidjeti da se novi rekordi obaraju u narednim mjesecima i godinama“, rekao je Karlo Buontempo, direktor službe.

U Italiji su se u gradovima poput Rima, Napulja i Firence temperature približile rekordno visokim, dok su se Sardinija i Sicilija suočile sa uslovima do 44 stepena Celzijusa. Zemlja povećava uvoz energije pošto je proizvodnja hidroenergije opala, a upotreba klimatizacije porasla, prenose italijanski mediji.

Malta je pretrpjela cjelodnevne nestanke struje u određenim oblastima, a podzemna distributivna mreža je otkazala zbog velikih vrućina. U Gziri je struja bila isključena skoro 40 sati dok popravke nisu završene.

"Razočaran sam jer smo znali da će ljeto donijeti porast temperatura, ali nismo dobro planirali. U prošloj deceniji je bilo jako malo ulaganja u distributivnu mrežu tako da je očigledno da će dati pod ovim pritiskom“, rekao je stanovnik Malte Stiv Vela, prenijela je novinska agencija Sinhua.

Rumunija je takođe iskusila fluktuacije struje. Vlasti su preporučile mjere za uštedu energije, kao što je podešavanje klima uređaja na 24-26 stepeni Celzijusa.

U međuvremenu, nestašica vode pogađa i neke djelove Evrope.

Nedavno su hoteli na Siciliji, u Italiji, odbijali posjetioce zbog nestašice vode. Djelovi ostrvskog regiona su ozbiljno patili, a voda je navodno bila dostupna samo dva ili tri sata dnevno. U nekim udaljenim oblastima, stanovnici su protestovali zbog toga što šest nedelja nemaju pristup vodi.

Očekuje se da će se visoke temperature u južnoj i istočnoj Evropi nastaviti, držeći snabdijevanje strujom i vodom pod pritiskom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније