Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Boka News ]

22. 07. 2024. 08:27 >> 08:29
Čitaj mi:

stav ministarstva

Hrvatska odlučila da njeni vaterpolo klubovi ne igraju na kotorskom bazenu

Naziv gradskog bazena “Zoran Džimi Gopčević“ u Kotoru je dodatno jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore – stav je Ministarstva turizma i sporta Hrvatske.

To se navodi u dopisu hrvatskog ministarstva upućenom 15. jula ove godine predsjedniku Vaterpolo saveza Mladenu Drnasinu, sa preporukom da vaterpolo klubovi iz Hrvatske ne gostuju i ne igraju na gradskom bazenu u Kotoru dok se ne promijeni ime bazena.

U dopisu, koji potpisuje državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Josip Pavić, navodi se da je ova preporuka donijeta nakon savjetovanja sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova.

Raniji naziv bazena bio je „Nikša Bićun“, a od 2021. godine „Zoran Džimi Gopčević“. Hrvatsko ministarstvo reagovalo je nakon promjene naziva bazena, ističući da je Gopčević bio čuvar zloglasnog logora Morinj 1991. godine.

 

U dopisu hrvatskog ministarstva turizma i sporta, koji je proslijeđen i na nekoliko adresa u Crnoj Gori, poput Vaterpolo saveza Crne Gore i vaterpolo klubova, kaže se da je razlog za ovakvu odluku, jer gradski bazen u Kotoru, odlukom Skupštine opštine Kotor, nosi naziv po Zoranu Gopčeviću, jednom od zapovjednika straže logora Morinj u kojem su za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku bili zatočeni, maltretirani i ubijani hrvatski civili i branitelji, a o čemu postoje brojna svjedočanstva hrvatskih zatočenika tog logora.
Dopis hrvatskog ministarstva Vaterpolo savezu

"Odlukom o nazivu bazena omalovažene su žrtve i nanesena šteta međusobim odnosima Hrvatske i Crne Gore. Dodatno, naziv bazena u Kotoru je jedno od otvorenih i neriješenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore. Dok gradski bazen u Kotoru ne promijeni sporni naziv, vaterpolo reprezentacija i klubovi iz Hrvatske svoje utakmice mogu igrati na svim ostalim sportskim bazenima u Crnoj Gori", piše u dopisu. O ovoj preporuci i razlozima za njeno donošenje upoznata je i krovna evropska organizaciju European Aquatics.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније