Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

21. 07. 2024. 07:11 >> 07:24
Čitaj mi:

dokument vlade

Povećati stopu testiranja na HIV i upotrebu kondoma

Neophodno je povećati stopu testiranja na HIV i upotrebe prezervativa, apostrofirano je u godišnjem izvještaju o realizaciji Akcionog plana 2021- 2023 za sprovođenje Programa za borbu protiv HIV/AIDS za period 2021. do 2023. godine.

Kako bi se ova dva važna cilja postigla, obezbijeđeni su testovi na HIV u svim javnim zdravstvenim ustanovama.

Navode da je jedan od operativnih ciljeva i obezbijediti održive, lako dostupne usluge osobama koje žive sa ovim virusom i osobama koje su u riziku u odnosu na HIV, zasnovane na povjerljivosti i prijateljskom pristupu.

Još jedan cilj, zacrtan ovom strategijom je i da se učine dostupnim nove metode prevencije za osobe koje žive sa HIV-om i za osobe koje su u riziku u odnosu na taj virus.

Sudeći prema dokumentu, objavljenom na sajtu Vlade, broj testiranih na HIV u 2021. godini je bio 428, a u 2022. godini 524.

"Broj testiranja brzim testovima je bio 480 (2021. godine) i 570 (2022. godine). Treba imati u vidu da se pojedine osobe testiraju više od jednom, pa je broj upotrebljenih brzih testova viši u odnosu na broj osoba koje su testirane na HIV", navodi se u dokumentu.

Ističu da je obezbjeđivan rad ukupno osam savjetovališta za HIV, te da je broj posjeta i testiranih u savjetovalištu bio ukupno 606 u 2022. godini.

To su ujedno i posljednji podaci koji su dostupni.

Od nevladinih odrganizacija koje su učestvovale u kampanjama izdvojeni su NVO: MHF, CAZAS, JUVENTAS, QUEER of MONTENEGRO U cilju promocije testiranja na HIV, NVO CAZAS je razvila web aplikaciju “Zdraviša” koja je dostupna na www.zdravlje.co.me/zdravisa

"Aplikacija nudi mogućnost samoprocjene rizika u odnosu na HIV i PPI, i u skladu sa tim daje povratne edukativne informacije i savjete. Korisnici aplikacije potpuno besplatno i anonimno da urade samoprocjenu rizičnog ponašanja u odnosu na HIV i polno prenosive infekcije kroz 10 pitanja na koja se odgovara odabirom ponuđenih odgovora", navodi se u dokumentu.

Nakon završene procijene, ukoliko je prepoznat rizik, korisnici se upućuju na testiranje.

Kako navode, Institut za javno zdravlje je počeo aktivnosti na mapiranju laboratorija u Crnoj Gori i izrađen je upitnik koji će se koristiti za prikupljanje podataka iz privatnih laboratorija.

"Zbog nedostatka finansijskih sredstava nijesu se realizovale sljedeće aktivnosti: "Obezbijediti brze testove iz pljuvačne tečnosti za skrining", "Zagovarati opt out ponude testiranja za sve trudnice""Izrada smjernica za „testiranje na HIV“ za privatne laboratorije"", piše, između ostalog u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније