Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K.J.

19. 07. 2024. 20:50 >> 20:44
Čitaj mi:

Krapović i Rajnke izvršili primopredaju američke donacije

Mornarica VCG bogatija za četiri patrolna čamca za brzo reagovanje

Američkom donacijom, Mornarica Vojske Crne Gore od juče je bogatija za četiri nova patrolna čamca za brzo reagovanje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MO).

Ministar odbrane Crne Gore, Dragan Krapović i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke izvršili su u Budvi primopredaju ovih plovila.

“Ukupna vrijednost donacije, koja uključuje četiri patrolna čamca, prikolice za transport, komunikacione i GPS sisteme, rezervne dijelove, bezbjednosnu i spasilačku opremu, kao i obuku i inženjersku tehničku pomoć, iznosi 12.154.277 američkih dolara”, navodi se u saopštenju.

Krapović je, zahvaljujući se američkoj vladi na vrijednoj donaciji, kazao da je ovo još jedan primjer izuzetno uspješne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, našim najznačajnim strateškim partnerom. On je istakao da je, imajući u vidu savremene bezbjednosne izazove i osjetljiv geopolitički trenutak, potrebno unaprijeđivati nacionalni sistem bezbjednosti i snažiti odbrambene kapacitete Vojske Crne Gore na Jadranu i u Mediteranu.

“Modernizacija opreme, odnosno nabavka patrolnih čamaca obezbijediće zaštitu suvereniteta i nacionalnih interesa u teritorijalnom moru, ali i unaprijediti zajednički bezbjednosni prostor Alijanse”, kazao je Krapović.

On je istakao da SAD duži niz godina pružaju materijalnu, stručnu i ekspertsku pomoć Crnoj Gori, čime se osnažuje sistem odbrane države na moru.

“Modernizacija naših oružanih snaga, poboljšanje standarda i uslova u kojima rade naši pripadnici su najvažniji prioritet mog djelovanja i na tom putu krećemo odlučnim putem reformi kako bismo dostigli najviše odbrambene standarde. Naša zemlja odlučno ostaje na putu postizanja glavnih spoljnopolitičkih ciljeva – punopravnog članstva u EU i snaženja saradnje sa NATO saveznicima”, rekao je Krapović.

Inače, planirano je da Mornarica Vojske Crne Gore u svojoj floti ima dva patrolna broda i četiri čamca za brzo reagovanje. Procedura nabavke patrolnih brodova je u toku i odvija se predviđenom dinamikom.
Ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke, istakla je da će donacija patrolnih čamaca za brzo reagovanje ojačati bezbjednost na Jadranu, naglasivši da je to nastavak kontinuirane podrške Sjedinjenih Država Ministarstvu odbrane i Mornarici Vojske Crne Gore.

„Cilj je da sveobuhvatnom podrškom, kroz donacije patrolnih čamaca, radara i sistema nadzora na moru, unaprjeđenje Mornaričkog operativnog centra i podršku kreiranju operativnih procedura, doprinesemo uspješnoj budućnosti Mornarice“, kazala je ona.

Ambasadorka je istakla i da su novi patrolni čamci prilika i za izgradnju ličnih vještina crnogorskih mornara. Patrolni čamci će značajno unaprijediti sposobnost Mornarice za brze reakcije i operacije, te omogućiti bolju kontrolu crnogorskih teritorijalnih voda, borbu protiv ilegalnih aktivnosti, kao i veću sigurnost za plovila i putnike.

“Pripadnicima Mornarice Vojske Crne Gore koji su se uz instruktore iz američke kompanije „Silver Ship“ i uz učešće bording tima patrolnog broda „Durmitor“ obučili za rukovanje novim plovilima, ambasadorka Rajnke je uručila sertifikate o završenoj obuci”, dodaje se u saopštenju.

Primopredaji donacije prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније