Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 07. 2024. 13:23 >> 13:23
Čitaj mi:

Vujović

Dosljedna primjena novih medijskih zakona najvažniji zadatak

Dosljedna primjena medijskih zakona budući je najvažniji zadatak, kako bi stvorili medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja i u kojem će kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija.

To je poruka ministarke Tamare Vujović u "newsletter", koji je Ministarstvo kulture i medija poslalo diplomatama, odnosno evropskim partnerima, koji su pružili punu ekspertsku podršku u procesu oblikovanja zakona, koji će osjetno unaprijediti medijski sektor.

Kako navode u saopštenju, Vujović je poručila da nakon limitiranog progresa koji je Crna Gora ostvarivala kada je riječ o slobodi izražavanja i sektoru medija, usvajanje Zakona o medijima, Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu, predstavlja značajan napredak u unapređenju položaja i slobode medija, kao i demokratskih principa.

“Zakoni su rezultat dugotrajnog procesa konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, uključujući medije, nevladine organizacije, sindikate, kao i naše cijenjene međunarodne partnere. Ekspertska podrška naših evropskih partnera bila je ključna u oblikovanju zakona koji će osigurati slobodu izražavanja, veća prava novinara i veću odgovornost medija, po evropskim standardima i direktivama. Njihovo jednoglasno usvajanje u Skupštini nastalo je kao rezultat odgovornosti i zrelosti svih političkih subjekata koji su, svjesni važnosti dobijanja pozitivnog IBAR-a, prepoznali napor Vlade da procese značajne za dobrobit građana što prije dovede do kraja”, ocijenila je Vujović.

Prema njenim riječima, transparentnost, odgovornost i profesionalizam temelji su na kojima će graditi medijski sektor i imati objektivno informisane građane.

“Unaprijedili smo zakonodavni okvir, a naš budući najvažniji zadatak je dosljedna primjena usvojenih zakona, kako bi uspješno odgovorili novim izazovima i tehnološkim promjenama u medijskom pejzažu. Stvorićemo medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja, što je ključno za informisanje građana i zdravo funkcionisanje demokratskog društva, a kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno će doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija”, nedvosmislena je Vujović.

Međunarodnim partnerima je zahvalila što su prepoznali napore uložene u proces koji je rezultirao usvajanjem tri važna zakona.

“Hvala vam i što ćemo ubuduće zajedno raditi na njihovoj uspješnoj primjeni, kao i unapređenju medijskog okvira Crne Gore, prve buduće članice Evropske unije”, poruka je Vujović.

Podsjetila je da je različitost perspektiva i mišljenja obezbijedila radna grupa sastavljena od predstavnika Vlade, civilnog sektora, medija, sindikata.

“Eksperti Savjeta Evrope su dva puta dali mišljenje na nacrte medijskih zakona, prvi put nakon stavljanja nacrta zakona na javnu raspravu, u novembru 2022. godine, a drugi put neposredno prije slanja tekstova prijedloga zakona Evropskoj komisiji u martu 2024. godine. Evropska komisija je dala pozitivno mišljenje na prijedloge medijskih zakona neposredno pred njihovo usvajanje u Skupštini Crne Gore”, saopštila je Vujović.

Nova zakonska rješenja se, kako je istakla, kvalitativno razlikuju u odnosu na prethodna i u znatnoj mjeri doprinose medijskom pluralizmu, štite prava, slobodu i bezbjednost novinara, oslobađaju uredništvo od poličkog uticaja, jačaju lokalne javne emitere i ulogu nezavisnog regulatora, omogućavaju građanima da gledaju više domaće produkcije i sadražaja od javnog interesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније