Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

11. 07. 2024. 15:33 >> 15:33

REAGOVANJE OLIVERE DOKLESTIĆ

"Proces protiv mene politički motivisan, uvijek sam poštovala zakon"

Nekadašnja direktorica Vodovoda i kanalizacija Herceg Novi Olivera Doklestić oglasila se nakon pisanja Portala RTCG o optužnom predlogu hercegnovskog tužilaštva protiv nje i bivšeg finansijskog direktora Radovana Božovića zbog sumnje da su nesavjesno postupali i nanijeli imovinsku štetu tom preduzeću od preko 40 hiljada eura.

Reagovanje Doklestić prenosimo integralno.

"Danas, 11. jula sudija je donijela odluku o odlaganju suđenja za 5. avgust, a po zahtjevu drugog optuženog, to jest, njegovog advokata Šimraka, da se odloži jer je tužilac, Stijović, koji je podnio materijal Sudu za ovaj proces, otišao na godišnji odmor i vraća se na posao 24 jula. Ja nijesam željela odlaganje i za mene je to besmisleno, jer je u sudnicu pristupio tužiočev punomoćnik, koji je potpuno legitimno mogao da se uključi u postupak. Advokat je tražio odlaganje da bi u ime svoje strane, tuženog drugog, spremio dokument o poravnanju. Ono što ja imam da kažem o ovom procesu je sljedeće: nema očigledne namjene za činjenje štete Vodovodu, nije nikakvo očigledno nesavjesno postupanje, a tužilac je trebalo da u vještačenje uključi vještaka ekonomsko-finansijske struke, što nije uradio (angažovao je vještaka mašinske saobraćajne struke). Naime, vještak mašinske struke može da govori o tehničkim (mašinskim) performansama kupljenih vozila, a vještak ekonomske struke da se bavi onim što je predmet ovog sudskog procesa - finansijska vrijednost nabavki.

Sva vozila su kupljenja legalno, u auto-kućama, gdje su prethodno bile istaknute cijene svakog pojedinačnog vozila. Mala kola su kupljena onako kako se kupuje na malo krompir ili jabuke, odeš, biraš šta ti odgovara i tražiš po ponudama najbolju cijenu. Svaki domaćin će uzeti što kvalitetnije za što bolju cijenu. Vozila, koja su na našim auto-placevima na prodaju, stižu iz Francuske i Holandije, prošla su veliki servis, carinu i kupljena su na licitacijama. Cijene su jasno istaknute i nema cjenkanja, jer im je dobra prolaznost na tržištu. Vještačenje mašinske struke, u ovom slučaju, nije prihvatljivo, jer su cijene vozila određene na pijacama, ne po katalozima za rabljena vozila, nego na osnovu tržišnih uslova kupovine i tražnje. Dakle, cijene su tačno određene i nema nikakve korupcionaške aktivnosti. Niti se cijena mogla umanjivati. Sva što je kupljeno, za mala vozila, kamione preko tendera, sve je plaćeno preko računa i ni jedan jedini evro se "nije izgubio".

Niti je Vodovod i kanalizacija oštećen, niti je iko od nas, ni ja ni radnici Vodovoda koji su nabavljali vozila, stavio išta u džep, za sebe. Bila nam je nužnost da nabavljamo mala vozila, "Klio i Dachia Sandero" (najpovoljniji sa najboljim karakteritikama) jer je vozni park bio dotrajao (svako vozilo je imalo 500.000 km pređene kilometraže) i bila su opasna na putu, za vozače i druge učesnike u saobraćaju, a i često su se kvarila. Cisterna za kanalizaciju kupljena je nakon pronalaženja oglasa u njemačkim novinama koje su oglasile višenamjensko upotrebljavano vozilo za kanalizaciju u nominalnoj cijeni od 70.000 eura, starosti iz avgusta 2011. godine, koji je prešao 152.000 km. Nabavka je podrazumijevala raspisivanje velikog oglasa za javne nabavke, a cijena je bila: osnovna prodajna iz njemačkog oglasa (70.000 eura), plus carina, plus pdv plus transport, od 3.000 eura od Njemačke do Herceg Novog. Na oglas se javila samo jedna firma ( "Autohaus D&D") iz Tivta. Ono što je za tužioca i vještaka sporno kod ove nabavke je starost vozila. Naime, mi smo raspisali tender na starost od 11 godina, računajući na termin nabavke, stizanje do 1. jula 2019. godine, ali smo računali sa prvom registraciom od novembra 2022. godine, a ne sa datumom proizvodnje od jula 2011. godine, a što se otkrilo kad je tenderski proces već bio zaključen, a ljeto na pragu.

Prihvatila sam potpisivanje ugovora, jer bi svako dalje prolongiranje nabavke značilo gubitak ovog vozila za to ljeto i ko zna šta bi se dogodilo ubuduće. U tome je jedina moja odgovornost u smislu nepoštovanja procedure, ali ničeg drugog sumnjivog nema a pogotovo ne nešto što bi oštetilo finansijsko poslovanje firme. Direktoru VIK-a B. Lučiću je u međuvremenu Osnovni sud u Herceg Novom oborio rješenje o izboru za direktora od novembra 2022. godine i moj lični stav je da je ovaj proces politička osveta meni za pokrenut proces protiv Lučića, kao i postupak kod javnog tužioca zbog lažiranja konkursne dokumentacije, kao i zbog prikrivanja nekih drugih činjenica iz domena rukovođenja vodovodnim i kanalizacionim sistemima, iz vremena posljeddnjih godinu i po dana, otkako je Lučić direktor. Utemeljenje da je sudski krivični postupak motivisan politički je čvrsto i sigurna sam da će biti na sudu i dokazana moja ispravnost, te da nema nikakve sumnje da sam uradila bilo kakvu radnju na štetu Vodovoda i kanalizacije u Herceg novom, njegovog kolektiva ili stanovnika Herceg Novog.

S druge strane, turistička sezona 2019. godine bila je i do danas rekordna po broju turista i isplatila se svaka nabavka vozila. Otkako sam došla u VIK HN (septembra 2017. godine) to je u svakoj godini bilo s poslovanjem u dobiti. Te sporne 2018. godine, kada smo krenuli s nabavkama vozila, imali smo dobit na kraju od 300.000 eura, a u 2019. godini čak 450.778 eura, a i godina korone 2020.  okončana je sa pozitivnim saldom. Vodovod je u moje vrijeme upravljanja bio sopstvena firma, bez ikakvih partijskih uticaja", zaključila je Doklestić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније