Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

11. 07. 2024. 15:24 >> 15:24
1

Gorčević u Srebrenici

Odreći se istine o prošlosti znači odustati od budućnosti

Delegacija Vlade Crne Gore koju čine ministarke evropskih poslova Maida Gorčević, rada i socijalnog staranja Naida Nišić i prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović, kao i državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović, prisustvovala je obilježavanju 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Kao Bošnjakinja iz Crne Gore, ali i kao majka i čovjek, žalim što istorija nije zabilježila drugi slijed događaja, žalim što među onima koji su morali biti prijatelji i komšije nije bilo dovoljno ljudi i što razum nije nadvladao zlokobnost nauma čije su posljedice nepovratne”, kazala je ministarka Gorčević u obraćanju u Memorijalnom centru Potočari na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Ona je, u ime Crne Gore izrazila najdublje saosjećanje sa porodicama žrtava i poštovanje svima koji istrajavaju u težnji da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

Ona je poručila da, nažalost, 29 godina nije bilo dovoljno da sve žrtve genocida budu dostojanstveno pokopane i ispraćene na vječni počinak. Dodala je da ovaj najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti i okrutnosti kada politika mržnje otruje društvo.

“Zato, godišnjice ovog masakra moraju biti prilika za sjećanje i istinu, jer odreći se istine o prošlosti, znači odustati od budućnosti oslobođene strijepnje da se istovjetno može ponoviti. A bezbrižnu budućnost možemo temeljiti jedino na odlučnom suprotstavljanju i dalje žilavim, ali na sreću nepopularnim, idejama o nadmoći svog ili inferiornosti drugih naroda, idejama koje insistiraju na etnički homogenom društvu i iluzijama da je mir precjenjen, a rat svrsishodan”, kazala je Gorčević.

Ministarka je, kako navode u saopštenju, zaključila da u sumornoj svakodnevici u kojoj ljudska i dječja ratna stradanja po svijetu selektivno zavrjeđuju samilost u zavisnosti od teritorije na kojoj se nalaze, izazov je iznaći osnovu za optimizam.

“Ali, da ne možemo i u najmračnijem naći nešto svijetlo, živjeti ne bi vrijedilo”, poručila je.

U Potočarima je danas obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice i ukopano je još 14 identifikovanih žrtava genocida.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније