Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj

11. 07. 2024. 12:41 >> 12:44

INJAC

"Srebrenica upozorava da je najvažnija dužnost da čuvamo mir"

Povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Bošnjačko vijeće u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima danas je u spomen-parku civilnim žrtvama na Pobrežju, upriličilo obilježavanje pod nazivom “Cvijet za duše Srebrenice“.

Tim povodom, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović položile su vijenac na spomenik žrtvama ratova 1991-2001 na prostoru bivše Jugoslavije.

Gradonačelnica se obratila pristutnima ističući da su sukobi koji su se desili na teritoriji bivše Jugoslavije duboko ranili naš region i ostavili ožiljke u cijeloj zajednici.

“Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, dio je naše istorije koju ne smijemo zaboraviti niti potisnuti. Upravo nas to sjećanje obavezuje da nikada više ne dozvolimo da se sline tragedije ponove”, poručila je gradonačelnica odajući pomen žrtvama Srebrenice, te naglasila:

”Ko ubije jednog nedužnog čovjeka kao da je pobio cijeli svijet”.

Injac je istakla da je Srebrenica simbol bola i patnje i da nas opominjena užase rata, a istovremeno nam ukazuje da je naša najvažnija dužnost da čuvamo mir i zajedništvo.

“Ovaj dan je i trajni podsjetnik da kao društvo moramo raditi na pomirenju, cijeneći razlike kao naše najveće bogatstvo. Neka nam tužno sjećanje na tešku prošlost bude najveća opomena da moramo tragati za dobrotom među ljudima i njegovati je radi naše zdrave budućnosti. Neka nas ovaj dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, podsjeća na krhkost mira i značaj kontinuiranog rada na negovom očuvanju.

Da se ne ponovi !” zaključila je Injac.

U ime organizatora obratio se i predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić te istakao da je Srebrenica najtužnija riječ našeg jezika, a Potočari najveći mezar u bošnjačkoj istoriji.

Priređen je i insert iz monodrame “Nana Fata Orlović” u izvedbi Hasije Borić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније