Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda [ TVCG ]

09. 07. 2024. 19:49 >> 19:49
3

U Duklji pronađeni ostaci životinjske sahrane iz četvrtog vijeka

U Duklji, u okviru arheoloških istraživanja, pronađen je interesantan nalaz, ostaci životinjske sahrane. Prema prvim podacima, arheolozi pretpostavljaju da ostaci datiraju iz četvrtog vijeka. Na parceli od 200 metara kvadratnih, sa zapadne strane Duklje, ponađeno je 180 grobova.

Duklja –nedovršena priča koja i dalje otkriva misterije o navikama stanovništva na ovim prostorima prije 1.700 godina. Ovog puta arheolozi su naišli na rijetkost - životinjsku sahranu.

"Uglavnom se vezuje za varvarske narode. Međutim to ovdje nije slučaj. Najbliže analogije ovome smo već otkrili oko Crnog mora što je krajnje interesantno. Ni tamo ovakve sahrane nisu do kraja objašnjene", kaže Miloš Živanović, arheolog,

Pas i konj, po prvim rezultatima istraživanja, sahranjeni još u 4. vijeku. Takvu pretpostavku dali su na osnovu dječijeg groba koji je bio iznad, a u njemu se nalazila posuda koja datira upravo iz tog perioda.

"Vjerovatno se radi o nekom lovcu ili o nekom vojskovođi koji je i poginuo ili nije poginuo već je u čast svoje ćerke dao tu jednu veliku žrtvu, jer u to vrijeme žrtvovati konja i psa i postaviti jedan luksuzan bodež je bilo veoma skupocjeno", kaže Živanović.

Tako rijedak slučaj pronađen je u okviru arheoloških iskopavanja na jednoj parceli, zapadnoj nekropoli antičke Duklje. Na svega 200 metara kvadratnih, pronađeno je oko 180 grobova, a u njima brojni ostaci nekadašnje civilizacije.

"Mogu samo da kazem kataloski, da vam navedem, da su to prilozi u grobovima koji su keramičke posude i staklene, ostaci nakita, od ogrlica, narukvica, minđusa, upotrebnih djelova nošnje". kaže Živanović.

S obzirom da se na tako malom prostoru nalazi veliki broj grobova, može upućivati i na veličinu Duklje. Ali i da, uprkos brojnim istraživanjima u 20. vijeku, ima još dosta toga što arheolozima može biti zanimljivo.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović i Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice glavnog grada, posjetili su danas nalazište i kazali da će nastaviti da podržavaju takve projekte.

"Zaista će biti interesantno vidjeti tokom istraživanja sta će nam ispricati sve, koju će nam priču ispričati ovaj grob", kaže Tamara Vujović  ministarka kulture i medija.

Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice glavnog grada vjeruje da i u drugim djelovima Podgorice, i oko Depedogena, drevnog grada Ribnice koji se nalazio na par stotina metara odatle i na drugim lokalitetima Podgorica ima sigurno mnogo materijala i sigurno mnogo nalaza koji bi se mogli pronaći.

Arheološka istraživanja na tom području nastaviće se do kraja jula, a krajem godine biće organizovana izložba najinteresantnijih artefakata.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније