Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

10. 07. 2024. 06:45 >> 18:01
Čitaj mi:

Ministarstvo

Nova pravila za studentske kredite i stipendije

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore donijelo je novi Pravilnik o kriterijumima, načinu, uslovima i visini naknade za ostvarivanje prava na studentski kredit i stipendiju za najbolje studente. Pravilnik uvodi detaljna pravila i uslove koje studenti moraju ispuniti da bi ostvarili pravo na finansijsku podršku tokom studiranja.

 

Prema novom pravilniku, studentski krediti su dostupni studentima koji studiraju u Crnoj Gori, kao i crnogorskim državljanima koji studiraju van zemlje. Kredit se dodjeljuje na osnovu prosječne ocjene završnog razreda srednje škole za studente prve godine osnovnih studija, indeksa uspjeha u prethodnoj godini studija za ostale studente, kao i prosječne ocjene sa osnovnih studija za studente prve godine master studija.

Visina kredita se određuje prema zakonu o visokom obrazovanju i zavisi od indeksa uspjeha i godine studija.

Krediti se isplaćuju u deset jednakih mjesečnih rata tokom studijske godine, osim za mjesece jul i avgust. Pravilnik predviđa i posebne uslove pod kojima studenti mogu biti oslobođeni vraćanja kredita, u cjelosti ili djelimično, u zavisnosti od njihovog akademskog uspjeha.

Stipendije za najbolje studente

Stipendije su namijenjene najboljim studentima druge i narednih godina studija, koji nijesu gubili nijednu godinu tokom studiranja i imaju prosječnu ocjenu od najmanje 9,00. Pored akademskog uspjeha, pri dodjeli stipendija uzimaju se u obzir i nagrade osvojene na međunarodnim takmičenjima.

Visina stipendije je određena zakonom, a isplaćuje se u deset jednakih mjesečnih rata, osim za mjesece jul i avgust. Stipendije se dodjeljuju bez obaveze vraćanja.

Konkursi i procedura

Ministarstvo prosvjete raspisuje konkurse za dodjelu studentskih kredita i stipendija najmanje mjesec dana prije početka studijske godine. Konkursi se objavljuju u dnevnim štampanim medijima i na internet stranici Ministarstva. Studenti podnose zahtjeve elektronskim putem, a u slučaju nepredviđenih okolnosti mogu ih podnijeti i u štampanoj formi.

Transparentnost postupka obezbjeđuje se objavljivanjem spiska podnosilaca zahtjeva i rang lista na internet stranici Ministarstva. Studenti imaju pravo na žalbu na odluke o dodjeli kredita i stipendija, a konačne odluke donosi ministar.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, stari prestaje da važi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније