Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

09. 07. 2024. 13:00 >> 13:00
Čitaj mi:

Vučković

Od odnosa Ustavnog suda i redovnog sudstva zavisi stepen vladavine prava

Odnos Vrhovnog suda Crne Gore i Ustavnog suda Crne Gore nije „rivalski“, jer ih objedinjuje isti zadatak - zaštita prava, poručila je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda dr Vesna Vučković na okruglom stolu „Primjena člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi Ustavnog i redovnih sudova u Crnoj Gori“, koji je organizovan uz podršku Kancelarije Savjeta Evrope i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

“Nakon skoro pet godina, tokom kojih smo imali COVID 19, kao i nepotpun sastav Ustavnog suda i Vrhovnog suda, u prilici smo da obnovimo saradnju po pitanjima koja su obostrano značajna za oba suda. Prije svega to je primjena člana 5 Evropske konvencije o ljudskim pravima u praksi Ustavnog i redovnih sudova u Crnoj Gori. Stoga, pozdravljam spremnost Ustavnog suda da aktivno učestvuje u pravosudnom dijalogu“ kazala je Vučković.

Podsjetila je da se ustavni i zakonski osnov za određivanje odnosa Ustavnog suda Crne Gore i Vrhovnog suda Crne Gore, nalazi u odredbama Ustava, o položaju tih dvaju državnih organa i odredbama Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore kojima se uređuju procedure pred Ustavnim sudom, posebno one o ustavnoj žalbi.

„U konačnom, mi dijelimo isti zadatak, odnosno zajedno učestvujemo u jedinstvenom sistemu zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda. Za razmatranje odnosa ova dva suda od posebne su važnosti odredbe Ustava Crne Gore o ličnim pravima i slobodama. O odnosu ustavnog i redovnog suda u funkciji ustavnosudske zaštite prava građana, podsjetiću na riječi sudije Saveznog ustavnog suda SR Njemačke, Hansa Joachima Jentscha, koji navodi da se ovdje mora tražiti „partnerski odnos“ u kome oba ova organa ostvaruju jedinstveni ustavni zadatak i društveni cilj - zaštitu ustavom zajamčenih prava građana", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, odnos ova dva suda nije „rivalski“, jer ih objedinjuje isti zadatak koji ostvaruju - zaštita prava, odnosno vrijednosti koje jedno društvo tim pravom štiti.

"Upravo te vrijednosti nas obavezuju, da omogućimo građanima kvalitetnu zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u najkraćem roku, naročito kada razgovaramo o pravu na slobodu i sigurnost iz Konvencije. Izvjesno je da smo saglasni da je primjena ovog Konvencijskog prava, odnosno njenih ograničenja, izazovna u predmetima teškog i organizovanog kriminala i da postoji potreba za jednakim razumjevanjem standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava", ocijenila je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda.

Kako je istakla, pravo na slobodu i sigurnost smatra se najvažnijim osnovnim ljudskim pravom. Način na koji se ono u praksi štiti od strane redovnih sudova, a kako od strane Ustavnog suda, pitanje je koje nam ponekad otvara neke dileme. Kakav je uticaj odluka Ustavnog suda na sudsku praksu redovnih sudova, samo su neka od pitanja o kojima ćemo danas raspravljati uz učešće uvaženih eksperata.

„Na kraju, želim da ukažem na važnu činjenicu, a to je da od odnosa Ustavnog suda i redovnog sudstva zavisi stepen vladavine prava u demokratskoj državi. Taj zahtjev obavezuje ovu generaciju sudija da razgovaraju i razmjenjuju mišljenja o primjeni strazburške sudske prakse ne samo u krivičnim, već i u građanskim stvarima, zbog čega očekujem na kraju radnog sastanka da imamo datum za održavanje narednog Okruglog stola, posvećenog građanskom pravu“, zaključila je Vučković.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније