Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Slobodan Doknić [ TVCG ]

23. 06. 2024. 19:48 >> 19:48

stručnjaci

Niži vodoistaji većine rijeka i jezera, suša može ugroziti vodoizvorišta

Vodoistaji većine rijeka i jezera u Crnoj Gori niži su u odnosu na prethodnu godinu. Direktan uticaj na vodoizvorišta ima i nedostatak snijega na planinama. Ukoliko se nastavi sušni period, stručnjaci kažu da određenim vodoizvorištima prijeti minimum izdašnosti, a možda i neravnomjerno vodosnabdijevanje tokom ljeta.


Relativno topla zima i mala količina sniježnog pokrivača na planinama već ostavlja posljedice na vodostaje rijeka i jezera. Tako je i vodostaj na Crnom jezeru nizak. U posljednjih 20 godina slično je bilo u šest navrata, pamte zaposleni u NP Durmitor.

"Usljed toga što nisu radile Čeline, ovo je normalno. Jer, da su radile Čeline one bi ga napunile i došlo bi na najviši nivo. Ali, mi zimus nijesmo imali snijega na Durmitoru, pa Čeline nijesu mogle da rade", kaže Željko Terzić iz Nacionalnog parka Durmitor.

A vodostaj je uglavnom niži i na rječnim tokovima. Hidrolozi kažu da pored nedostatka snijega, na nivo voda u velikoj mjeri negativno utiče i čovjek.

"Upravo zbog nekonstrolisane sječe šuma. Svjedoci smo i vodoizvorišta vodoizvorišta Bolje sestre, koje je glavno za vodosnabdijevanje crnogorkog primorja, sama ta eksploatacija pijeska i šljunka su se negativno odrazile", smatra hidrolog Golub Ćulafić

A ukoliko se produži sušni period, struka kaže, možemo očekivati da ravnomjerno vodosnabdijevanje bude ugroženo.

"Ukoliko bi se nastavio trend, ovakav, znači da izostanu padavine, a imali smo izuzetno malu visinu sniježnog pokrivača, definitivno pojedina vodoizvorišta mogu da budu u problemima", kaže Ćulafić..

Željko pamti i niži vodostaj Crnog jezera. Nada se da ove godine takva suša i nizak nivo vode neće pogoditi durmitorski kraj

"To je 2017. godine još metar u dubinu išlo. Prvi put sam taj nivo vidio. Baš je bila sušna godina. Ono ne bi trebalo da ide dalje od ovoga, sem ako ne budu baš velike suše", kaže Terzić.

Ovog ljeta ćemo možda brinuti o vodostajima rijeka i jezera. Ipak, sve će zavisiti od količine padavina i vremenskih uslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније