Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Popović, TVCG

21. 06. 2024. 19:54 >> 19:54
Čitaj mi:

ekstremno visoke temperature

Prijete kazne ukoliko se ne zaštite radnici na otvorenom

Sa ljetom stigle su i ekstremno visoke temperature... Napolju je samo onaj ko mora, pa vrućine ipak najteže padaju radnicima na otvorenom. Zato su nadležni apelovali na poslodavce da ih zaštite, da gradilišta budu prazna u najtoplijem dijelu dana, da organizuju smjenski rad i češće pauze. Ukoliko ipak ne bude tako, poslodavci mogu očekivati novčane kazne, a mogu ih prijaviti i radnici.

Zvanično je počelo ljeto. Celzijus po celzijus, temperatura u Crnoj Gori samo raste. A kako je sve teže uobičajeno funkcionisati, a kamoli raditi, malo je ostalo onih kojima je do posla.

No ipak postoje profesije kao sto su policajci, komunalni i građevinski radnici čiji rad ne prepoznaje visoke temperature. Ipak, Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo je preporuke za rad na otvorenom pri visokim spoljnim temperaturama.

Preporuke su date zajedno sa Upravo za inspekcijske poslove i Institutom za javno zdravlje. Pri temperaturama preko 36 stepeni, preporučuje se da se ne radi na otvorenom, osim u ekstremnim situacijama. A ako mora, neki od uslova moraju biti ispoštovani.

Zlatko Popović, inspektor zaštite na radu, ističe da u periodu kada je najjače sunce, između 11 i 16 sati, ne treba da se obavljaju poslovi na otvorenom.

"Da se radovi planiraju, da se urade u nekim drugim periodima godine, da se obavljaju radovi tako što će se odvijati smjenski rad, češće pauze, češća fluktuacija radne snage", kazao je Popović. 

I još mnogo toga. Aklimatizovane prostorije, dovoljno hladnih napitaka, bez masne hrane. Dok se na primjer građjevinskim radnicima preporučuje laganija odjeća.

"Tamo gdje strogo nije propisano da se koristi zaštitna oprema, da se koristi laganija odjeća i obuća svjetlijeg karaktera, umjesto šljemova se koriste šeširi", kazao je Popović.

No ako poslodavac nije obezbijedio adekvatne uslove, zaposleni mogu sami prijaviti poslodavca Upravi za inspekcijske poslove pozivom na broj 0800 555 555. U roku od osam dana inspektori izlaze na teren, a ako utvrde nepravilnosti, moguće i kažnjavanje.

"Ako je nešto ekstremno, onda možemo i da zabranjujemo rad. Do sad nismo bili u situaciji da su bili direktno ugroženi životi zdravlje, ali jesmo ranije upotrebljavali i nepopularne mjere novčanog kažnjavanja", navodi Popović.

Isto važi ako su radnici primorani da rade bez adekvatnih uslova. A od kada ovi propisi postoje, poslodavci su upoznati i taj broj prijava ne povećava se s godinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније