Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 06. 2024. 12:03 >> 12:03
6
Čitaj mi:

koliko je opasno i je li dozvoljeno

Bez pravila - djeca na električnim trotinetima u javnom saobraćaju

Električne trotinete u Crnoj Gori voze svi, i mlađi i stariji, pa tako često vidimo i djecu za ovim vozilima. Još uvijek ne postoje pravila kuda mogu da se voze, a nije određeno ni koje starosne dobi mogu upravljati električnim trotinetom. Opasnost vreba onda kada se ova nečujna vozila nađu na kolovozu među automobilima i drugim motornim vozilima, a naročito ako njima upravljaju maloljetnici.

Na podgoričkim ulicama svakodnevno se može vidjeti veliki broj vozača električnih trotineta na svim površinama, često na kolovozu, u gradskim zonama, bez adekvatne zaštitne opreme, a nekada i po dvije osobe na trotinetu.

Zabilježili smo jedan takav slučaj, na električnom trotinetu možete vidjeti dvije mlađe osobe koje voze kolovozom i provlače se među automobilima.

Saobraćajni vještak Goran Čarapić za Portal RTCG je kazao da je činjenica da u Crnoj Gori veliki broj malodobnih osoba-djece koriste električne trotinete, te da ona nijesu dovoljno osposobljena za bezbjedno upravljanje električnim trotinetom i mogu biti potencijalni izazivači saobraćajnih nezgoda, koje su po pravilu sa tjelesnim povredama.

„Da li djeca koja koriste električne trotinete poznaju i koliko, saobraćajne propise? Naravno da je njihovo znanje o saobraćajnim propisma relativno malo, a isti se kreću površinama koje su prvenstveno namijenjene za kretanje vozila (kolovozne površine) ili kretanje pješaka (pješački trotoari)”, istakao je Čarapić.

On naglašava da je ovo prevozno sredstvo nečujno, slabo uočljivo, posebno u noćnim uslovima vožnje, brzo, nestabilno, a kreće se u javnom saobraćaju, i da je kao takvo veoma opasno, i potencijalni izazivač saobraćajnih nezgoda.

Ko omogućava djeci da koriste električne trotinete u javnom saobraćaju?

Čarapić ističe da odgovornost za to što djeca voze električne trotinete u javnom saobraćaju treba tražiti kod roditelja ili onog lica koje se stara o djetetu, a koje je dozvolilo da dijete koristi električni trotinet kao prevozno sredstvo.

“Roditelji ili staratelji treba da su svjesni da dijete ne posjeduje dovoljno znanja iz poznavanja saobraćajnih propisa, a upravlja vrlo „opasnim“ prevoznim sredstvom, pa je potrebno apelovati na roditelje ili staratelje da obrate veliku pažnju na to kada, gdje i kojih brzinskih karakteristika trotineta, dijete može koristiti električni trotinet, jer samim tim štite i svoje dijete i ostale učesnike u saobraćaju od nastanka saobraćajnih nezgoda”, kazao je Čarapić.

Važeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima Crne Gore nije definisao upotrebu električnih trotineta u saobraćaju, napominje Čarapić.

"Prije svega, u zakonu nije pomenuto značenje tog prevoznog sredstva, pa samim tim ni mogućnost daljeg definisanja upotrebe električnih trotineta u saobraćaju. Prvo pitanje koje se mora postaviti je: Šta je to električni trotinet? Da li se električni trotinet može svrstati u neku vrstu već postojećih prevoznih sredstava, kao što je bicikl ili moped?", ukazuje Čarapić.

On ističe da ukoliko bi električni trotinet bio definisan kao bicikl ili pak moped, tada bi se mogao primjeniti i važeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja i na električne trotinete, ukoliko ne, potrebno je izvršiti izmjenu i dopunu ovog zakona kojim bi bio jasno regulisan ovaj vid prevoza, a sve ovo imajući u vidu da do sada nigdje nije propisano: kojom brzinom se maksimalno mogu kretati električni trotineti, koje površine na kolovozu i van kolovoza mogu koristiti za njihovo kretanje (kolovoznu površinu, trotoare, pješačke prelaze, bickističke staze i biciklističke površine), koja lica i koje starosne dobi mogu upravljati trotinetom, koju opremu mora imati na sebi vozač trotineta, kako i kojom opremom mora biti opremljen trotinet u dijelu njegove svjetlosne (prednja i zadnja svjetlosna signalizacija) i zvučne (sirena ili  zvono) signalizacije, da li pri vožnji trotineta vozač može koristiti mobilni telefon i slušalice, da li može upravljati u alkoholisanom stanju, koji certifikat mora posjedovati vozač trotineta za upravljanje istim i još niz drugih pitanja.  

Bez obzira što važeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima Crne Gore nije definisao upotrebu električnih trotineta u saobraćaju, Čarapić naglašava da vozači električnih trotineta moraju poštovati osnovna pravila saobraćaja, kao i svi ostali učesnici u saobraćaju.

"Ukoliko vozači električnih trotineta ne bi poštovali osnovna pravila tada bi tek nastao veliki problem, povećao se broj saobraćajnih nezgoda. Poštovanje pravila saobraćaja su obaveza svih učesnika u saobraćaju i vozača električnih trotineta bez obzira da li su oni djeca ili punoljetne osobe", istakao je Čarapić.

Opasna prevozna sredstva u javnom saobraćaju

On upozorava na to da su električni trotineti nečujni, jer za pogon koriste električnu energiju i motore koji ne stvaraju buku, mogu da se kreću trotoarima kuda i pješaci, ili kolovoznim površinama kojima se kreću vozila, biciklističkim stazama i biciklističkim površinama, bez zvučne i svjetlosne signalizacije, sa kočionim sistemom koji nije nigdje ispitan sa aspekta njegove ispravnosti, a sa istim mogu upravljati lica svih uzrasta i psihofizičkih stanja, pa kao takvi su veoma „opasna„ prevozna sredsta koja se koriste u javnom saobraćaju.

"Električni trotineti su predviđeni za opterećenja i preko 100 kg, kada razvijaju brzine i preko 70km/h, vrlo su nestabilni i pri malim i oštrijim promjenama smjera i pravca kretanja, djelovanjem na upravljač, dolazi do destabilizacije trotineta i eventualnog pada", kazao je Čarapić.

Napominje da su naročito opasna prevozna sredstva jer drugi učesnici u saobraćaju (pjašaci, biciklisti, vozači motornih vozila i ostali) u određenim saobraćajnim situacijama teško uočavaju nailazak trotineta i tada se stvara opasna situacija kada nema vremensko prostornih mogućnosti izbjegavanja nezgode.

Tendencija je, dodaje Čarapić, povećanja broja električnih trotineta na našim ulicama i u gradovima naše države, posebno iz razloga što je Crna Gora mediteranska država sa dosta sunčanih i toplih dana, a posebno se to odnosi na primorski dio.

"Električni trotineti su veoma korisni kao prevozno sredstvo u vrijeme velikih saobraćajnih gužvi, kada je povećana frekvencija saobraćaja, kada se od jedne do druge lokacije može relativno brzo doći upotrebom trotineta, čak mnogo brže nego vozilom ili pak biciklom. Ali kako važećim propisima nije definisana upotreba električnih trotineta to su isti potencijalni izazivači saobraćajnih nezgoda, a koje mogu imati teže posljedice u vidu povređivanja pojedinih učesnika u saobraćaju kao i materijalne štete", napominje Čarapić.

Vozači električnih trotineta, ukoliko izazovu saobraćajnu nezgodu, biće kažnjeni.

"Ukoliko je vozač električnog trotineta odgovoran za nezgodu isti će biti sankcionisan prema važećem ZOBS-u, odnosno radnjama koje je prekršio važećim zaskonom, bez obzira što važeći zakon nije definisao upotrebu električnih trotineta u saobraćaju. Na primjer, ukoliko vozač električnog trotineta ne poštuje saobraćajni znak STOP i bez zaustavljanja uđe u raskrsnicu i uzrokuje nezgodu, sudari se sa pješakom koji prelazi kolovoz na pješačkom prelazu, ulazi u raskrsnicu kada je za smjer kretanja trotineta crveni signal i izazove saobraćajnu nezgodu, i slično, tada slijede i određene kaznene odredbe koje cijeni sud", kazao je Čarapić.

Svako pravilo, pa i da je loše, bolje je nego nikakvo

U Srbiji stupaju na snagu nova pravila za vožnju električnih trotineta, vozači će morati da imaju posebnu naljepnicu i trotineti će moći da se voze po biciklističkim stazama, pješačko biciklističkim ili biciklističkim trakama. Ukoliko toga nema, može se ići kolovozom, ali uz desnu ivicu i uz ograničenje brzine, za maloljetne vozače 30 km na čas, a za punoljetne 50 km na čas.  

"Uvođenjem novih pravila u Srbiji lice koje upravlja trotinetom mora biti starije od 14 godina, vožnja osoba između 14 i 18 godina dozvoljena je na putevima gdje je brzina ograničena na 30 km/h, nošenje kacige je obavezno, nošenje reflektujućih prsluka je obavezno za maloljetna lica, a na kolovoznim površinama za sve vozače električnih trotineta, morate imati naljepnicu na trotinetu koju je izdala Agencija za bezbjednost saobraćaja", ukazao je Čarapić.

Čarapić navodi i primjer Njemačke, gdje je propisana maksimalna brzina električnih trotineta do 20km/h, snaga motora 0,5 kW, maksimalne dimenzije 700x1400x2000mm i maksimalna masa trotineta bez vozača 55 kg, lice koje upravlja trotinetom mora biti starije od 14 godina, ne smije se koristiti na pješačkim stazama i površinama namijenjenim za kretanje pješaka, električni trotinet se može koristiti samo na biciklističkim stazama ili određenim mjestima koja su označena adekvatnom saobraćajnom signalizacijom.

Čarapić ističe da je svako pravilo, pa i da je loše, bolje nego nikakvo, te da bi u odnosu na neka od ovih pravila trebalo definisati i u Crnoj Gori upotrebu električnih trotineta. 

"Možda treba po uzoru na neka od ovih pravila definisati i kod nas upotrebu električnih trotineta i uzeti ono što smatramo da je dobro i korisno u dijelu povećanja bezbjednosti saobraćaja, a posebno zaštite vozača električnih trotineta", zaključuje Čarapić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније