Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

20. 06. 2024. 06:56 >> 06:57
Čitaj mi:

ZVANIČNI PODACI

Većina žrtava trgovine ljudima maloljetnici

Tim za formalnu identifikaciju žrtva trgovine ljudima je za 2023. godinu, kroz postupak formalne identifikacije, utvrdio da je 18 osoba, među kojima većina maloljetnih, bilo žrtva trgovine ljudima.

To piše u Predlogu Akcionog plana za implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. za 2024. Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

U strukturi identifikovanih žrtva, ističe se da je bilo 13 maloljetnika - osam djevojčica i pet dječaka. Pored njih bilo je i pet punoljetnih osoba ženskog pola.

Oblici eksploatacije kojima su ove osobe bile izložene:

  • Četiri osobe ženskog pola bile su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije (dvije punoljetne, od kojih jedna i kao žrtva trgovine ljudima u cilju upotrebe u pornografske svrhe i dvije maloljetne, od kojih jedna i kao žrtva trgovine ljudima u cilju prinude na vršenje krivičnih djela).
  • Četiri osobe ženskog pola bile su žrtve trgovine ljudima u cilju sklapanja nedozvoljenog braka (maloljetnice od kojih jedna i kao žrtva prisilnog prosjačenja).
  • Šest osoba bile su žrtve trgovine ljudima u cilju prisilnog prosjačenja (sve osobe maloljetne, četiri muške i dvije ženskog pola).
  • Jedna osoba muškog pola bila je žrtva trgovine ljudima u cilju vršenja kriminalne djelatnosti (maloljetnik).

Najveći broj žrtava crnogorski državljani

Prema objavljenim podacima, najveći broj identifikovanih žrtava u Crnoj Gori su crnogorski državljani, njih 11. Zatim su osobe sa državljanstvom Ukrajine (3), Srbije (1) i Kosova (1), Albanije (1) i Izraela (1).

Trinaest osoba, kako se navodi, bilo je smješteno u Javnim ustanovima socijalne i dječje zaštite kao i u nevladinim organizacijama koje pržaju uslugu smještaja žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Za četiri osobe su korišćene usluge hraniteljstva.

Tim održao 28 sastanaka u 2023.

Ovaj Tim je, podsjećaju u dokumentu, održao 28 sastanaka u 2023.

"Više puta koordinirao postupkom upućivanja i smještaja potencijalnih žrtva trgovine ljudima, sprovodeći i postupak obavljanja razgovora sa licima u postupku identifikacije u slučajevima gdje je isto procijenjeno neophodnim za donošenje određene odluke, donosio odluke o identifikaciji, a istovremeno bio uključen i u postupak komuniciranja sa zemljama porijeka žrtava u cilju organizovanja povratka u matičnu zemlju", zaključili su u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније