Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Kapa, TVCG

19. 06. 2024. 07:40 >> 07:40
1
Čitaj mi:

sad nijesu ukinule vize za cg

Naši građani ostaju u SAD i nakon isteka vize

Ilegalan boravak, odnosno ostanak crnogorskih državljana u Americi i nakon isteka vize, jedan je od razloga zbog kojih Crna Gora nije na listi zemalja kojima su Sjedinjene Američke Države ukinule vizni režim. Da bi bila u tom programu naša zemlja mora da ispuni nekoliko zahtjeva, a jedan od njih je mali broj odbijenih posjetilačkih viza.

Student treće godine Fakulteta političkih nauka Matija Svorcan oduvijek je želio da tokom ljeta otputuje i radi u Americi. Međutim, prvo iskustvo prilikom apliciranja za američku vizu pamti kao veoma stresno.

"Bilo je zahtjevno prikupiti svu dokumentaciju ali i položiti sve ispite jer su ispiti ključan fakor na samom razgovoru tu je dosta potpisivanja dosta papira kao dokaz da ste student tako da je bilo dosta stresnije nego sam proces viziranja u ambasadi", kazao je Matija Svorcan.

A Matiji je taj posao bio olakšan jer je platio agenciji, koja mu je u Americi našla posao i smještaj, ali i pomogla oko prikupljanja papira. No, za to bilo je potrebno izdvojiti pozamašnu sumu novca.

"Sada ukoliko vam vide jedan ispit ne položen u roku odma mogu da vam prave problem. Prije je to bilo lakše sad sve teže ali i skuplje. Ali moramo da razumijemo državu kao što je sad gdje mnogi žele da ostaunu ilegalno tamo", kazao je Matija Svorcan.

Upravo je ilegalan boravak, odnosno ostanak u Americi i nakon isteka vize - jedan od razloga zbog čega Crna Gora nije jedna od 41 zemlje čiji građani mogu da putuju u Sjedinjene Države, poslovno ili turistički, i borave do 90 dana bez vize. Kako je za TVCG saopšteno iz američke ambasade, država mora da ispuni određene zahtjeve da bi bila u programu od izuzimanja od viza, a jedan od njih je da stopa odbijanja posjetilačkih viza bude manja od tri odsto. U slučaju naše države taj procenat je u 2022. bio 34, a prošle 43 odsto. Toj statistici doprinio je broj građana koji krše dozvoljeni rok boravka, pa ih je 2022. bilo 13,5 odsto, godinu ranije 15,8 odsto. Osim ovoga, neki od uslova su i izdavanje e-pasoša kao i visoki standardi za borbu protiv terorizma.Te uslove među posljednjim zemljama ispunile su Hrvatska i Izrael.

A kada će Crna Gora obaviti svoj dio posla nije poznato. Iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da će se to znati kada se postigne konačan dogovor sa Stejt departmentom i bude usvojena zakonska regulativa.

"Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, uz podršku zemalja članica, u okviru pregovaračkog procesa radi na reformi svog viznog sistema i pripremama za uvođenje sistema koji se primjenjuje u zemljama članicama EU. To će rezultirati unaprjeđenjem sigurnosnih i administrativnih kapaciteta, ali i doprinijeti ispunjavanju standarda koji su od krucijalnog značaja za uspješnost pregovora o uvođenju bezviznog sistema i sa partnerskim državama izvan EU, poput SAD-a ili Velike Britanije", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

A iz Ambasade Velike Britanije nijesu mogli da kažu kakva će biti njihova vizna politika ubuće, zbog toga što je njihova Vlada trenutno u predizbornom periodu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније