Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 06. 2024. 06:43 >> 16:21
1
Čitaj mi:

INICIJATIVA

Komisija da pita zašto nema puta prema Peći

Država treba da sprovede mjere na planu istraživanja ko je zatajio u sprovođenju sporazuma iz 2014/15. godine o otvaranju graničnog prelaza i puštanja u saobraćaj puta Murino-Čakor-Peć, a ne da se građani bave tim poslom. To je Portalu RTCG kazao građanski aktivista iz Plava, član Udruženja drvoprerađivača, Nedžad Cecunjanin.

Cecunjanin, predsjednik MZ Murino Branislav Otašević, kao i žitelji sela Velika Spasoje Živaljević i Gojko Knežević su prošle prije desetak dana uputili pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova sa pitanjem vezanim za otvaranje puta i sprovođenje u djelo Sporazuma.

Njima je iz sektora granične policije MUP odgovoreno da su preduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti i još u februaru ove godine uputili urgenciju kosovskoj Vladi, ali da još nisu dobili odgovor u vezi sa Sporazumom o otvaranju granice na ovom putu.

“Sve je to u redu. Ali mi mislimo da je država ta koja treba formira neku komisiju za razgovor sa kosovskom stranom, kako bi se vidjelo ko je zatajio sa jedne ili druge strane, a ne da građani sami sprovode istrage”, kazao je Cecunjanin.

On je, kao drugi potpisnici dopisa iz Murine i Velike, postavio pitanje šta se čekalo devet godina da bi se ta urgencija poslala.

“Dakle, čekalo se devet godina da se pošalje urgencija, a sada saznajemo da se od urgencije iz februara ove godine, nije više ništa uradilo. Znači, opet se čeka četiri, pet mjeseci”, dodaje Cecunjanin.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, odnosno iz Odjeljenja za integralno upravljanje granicom su obavijestili zainteresovanu javnost da je država Crna Gora preduzela sve neophodne mjere kako bi se što prije u funkciju pustio put Murino-Čakor-Peć i uspostavio zajednički granični prelaz na lokalitetu Kotlovi-Kućište.

U dopisu koji je dostavljen Nedžadu Cecunjaninu navodi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u februaru ove godine ponovo uputilo inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova za sprovođenje zaključenog Sporazuma između Vlada Crne Gore i Kosova o puštanju u funkciju ove saobraćajnice i uspostavljanju graničnog prelaza za međunarodni drumski putnički saobraćaj, koji je stupio na snagu 2015. godine.

Navedeno je da se pomenutim sporazumom Kosovo obavezalo da izgradi zajednički granični prelaz na svojoj teritoriji i stvori uslove za funkcionisanje graničnih službi, uz napomenu da je 2011. godine izvršena rekonstrukcija, asfaltiranje i postavljanje saobraćajne signalizacije na dionici puta koja od Čakora vodi do granice sa Kosovom i to u dužini od 11 kilometara.

“Implementacija zaključenog sporazuma doprinijeće razvoju naših biletaralnih odnosa, bezbjednosti, unapređenju i pojednostavljenju kretanja građana, rješavanju svakodnevnih životnih potreba stanovništav u pograničnim područjima obje države i razvoju turističke privrede”, navodi se u dopisu MUP-u.

Cecunjanin u ime potpisnika pisma upućenog Vladi, odnosno MUP-u, smatra da više ne treba čekati ni dana, jer su svi na gubitku, a najviše selo Velika.

“Turistička sezona je počela i ona na sjeveru ne traje dugo. Otvaranjem ovog puta ovo selo, kao i Murina i Plav bi oživjeli, jer bi stranim turistima koji dolaze na sve atraktivnije Prokletije, ovo sigurno bila glavna saobraćajnica. S druge strane, nama bi se olakšalo da lakše sižemo u Peć u trgovinu, pravoslavcima da dolaze do svojih svetilišta u Dečanima i Peći. U tom pogledu jednostavno smo svi jedinstveni i nema nikavih razlika u mišljenima”, kaže Cecunjanin.

On smatra da pored državnih organa, sektora za granicu i Ministarstva unutrašnjih poslova, mnogo aktivniji odnos prema ovom pitanju treba da preuzmu i lokalne uprave sa jedne i druge strane granice.

“Ne vidim razlog zašto ne bi predsjednici opština Plav i Peć inicirali susret i razgovor na ovu temu. To je interes broj jedan ova dva grada”, dodaje Cecunjanin.

Put preko Čakora je u vrijeme ranih dešavanja 1999. godine zatvorio KFOR, a njegovo ponovno otvaranje nije uslijedilo ni do današnjih dana, iako su podnošene brojne inicijative sa različitih adresa.

Ova saobraćajnica je svojevremeno predstavljala najkraću vezu kojom su se jugoistočna Srbija, Kosovo i Makedonija povezivale sa Jadranskim morem. Ovaj put, koji je napravljen prije skoro 100 godina, nije profunkcionisao iako su iz Vlade Crne Gore godinama to uporno najavljivali.

Tako je sada između Crne Gore i Kosova i dalje u funkciji samo jedan granični prelaz i to Kula-Savine, dok se na mjestu gjde je sporazumom još prije dvije devet godina planirana izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na putu Murino–Čakor-Peć, još nalaze prepreke u vidu betonskih piramida.

Portal RTCG je ranije dobio i objavio tekst Sporazuma koji su ministarstva unutrašnjih poslova dvije države potpisala još 2014. godine i koji je godinu kasnije stupio na snagu. Ovaj sporazum, kako je u njemu precizirano nema vremensko ograničenje, odnosno i danas je na snazi, ali negdje kupi prašinu dok stanovnici i turističkka privreda sa jedne i druge stranice trpe.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније