Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ž.B.

07. 06. 2024. 22:35 >> 22:50
1
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

Bošnjaka nedovoljno u institucijama

Bošnjaci koji žive u našoj državi Crnu Goru doživljavaju kao svoju domovinu, pokazalo je istraživanje koje je u proteklih pola godine realizovalo Udruženje sa razvoj saradnje domovine i dijaspore iz Sarajeva, u saradnji sa Bošnjačkim vijećem u našoj državi. S druge strane, kako kaže predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić, istraživanje pokazuje i sa kojim izazovima se suočava taj narod u našoj domovini.

“Problemi su prije svega u društvenom položaju, nedovoljnoj zastupljenosti u institucijama i ono što je vidljivo u istraživanjima da se posebno akcentuje deficit bošnjačkih sadržaja kada su u pitanju obrazovanje, kultura i informisanje odnosno javni mediji”, naglašava Mustafić.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine anketiranih odnosno njih 51,4 odsto smatra da Bošnjaci imaju djelimično  ljudskih resursa za djelovanje na obrazovnom, medijskom i političkom polju. Njih 35,1 posto smatra da taj narod ima dovoljno ljudskih resursa, nasuprot 13,5 odsto onih koji su  suprotnog stava.

Preko 63 odsto anketiranih Bošnjaka  smatra da je njihova zastupljernost u kulturi loša. Loša je zastupljenost i u medijskom prostoru, stava je skoro 65 odsto anketiranih.

Kao najveće prijetnje za opstanak Bošnjaka ispitanici navode migracije i to skoro 80 odsto ispitanih, te jačanje srpskog nacionalizma nešto iznad 50 procenata.

Istraživanje je pokazalo i da skoro polovina Bošnjaka smatra da Islamska zajednica u Crnoj Gori djelimično zadovoljava potrebe za očuvanjem identiteta i tradicije. Istraživanje pokazuje i da najbolju saradnju od manjinskih naroda u Crnoj Gori imaju sa Albancima.

Predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Sanadin Voloder ističe da istraživanje ima za cilj da Bošnjacima u Sarajevu približi njihove sunarodnike i njihov položaj u državama regiona.

“Jedan od zaključaka istraživanja jeste da Bošnjaci u državama regiona imaju specifičan status u svakoj od država. Svaka naša zajednica od Slovenije do Makedonije je na svoj način specifična. Imamo neke trendove koji su pozitivni, nažalost ima i onih koji su negativni kao što su migracije, asimilacija, pad ekonomskih aktivnosti i slično. Kad je u pitanju Crna Gora najvažnije je što imamo duhovno, političko i identitetsko jedinstvo”, naglašava Voloder.   

Regionalna saradnja je izuzetno značajna, poručuje ambasador Sjeverne Makedonije u Podgorici Zećir Ramčilović, koji je i sam bio dio istraživačkog tima. 

“Ono što je bitno istaći je činjenica da bez obzira gdje žive Bošnjaci, oni su opredijeljeni evropskim i euroatlantskim integracijama i zapadnoevropske su orjentacije, i to je nešto što je garant za bolju budućnost i kvalitet života svih građana regiona”, navodi Ramčilović. 

Slično istraživanje sproverdeno je i u  ostalim državama regiona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније