Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

09. 06. 2024. 07:14 >> 07:14
Čitaj mi:

UPOZORAVAJUĆE

I dalje visok stepen diskriminacije Roma i Egipćana

Stepen diskriminacije prema Romima i Egipćanima je i dalje visok, mada jeste niži za u odnosu na 2020. godinu. To se naglašava u Izvještaju o realizaciji akcionog plana strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana za 2023. godinu.

U Vladinom dokumentu navodi se da se ipak može uočiti smanjenje etničke distance prema RE populaciji.

Na isti zaključak navodi i Izvještaj o položaju Roma i Egipćana u Crnoj Gori, koji je pripremio Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori.

“Položaj Roma i Egipćana je i dalje nepovoljan u svim ključnim aspektima života, od socio-ekonomskog statusa do obrazovanja i političke participacije. Pripadnici romske i egipćanske populacije su i dalje izolovani od ostatka stanovništva i uglavnom žive u naseljima koja su odvojena od naselja sa neromskim stanovništvom, pa usljed takve fizičke odvojenosti raste i svaki vid socijalne distance i isključivanja”, navodi se u Izvještaju.

Od 22 aktivnosti koje se tiču poboljšanja njihovog statusa, realizovano je 16.

“Pored velikog broja edukacija i seminara na temu borbe protiv anticiganizma i diskriminacije Roma i Egipćana u cilju suzbijanja ovih pojava, pomaci su veoma spori i teško vidljivi, napredak u socijalnoj inkluziji, zaštiti i promovisanja ljudskih prava  nezadovoljavajuć, a ključni problem i dalje ostaje nepovoljan položaj romske i egipćanske populacije”, navodi se u Izvještaju. 

Sve to, kako se navodi, za posljedicu ima siromaštvo, prisustvo stigmatizacije i diskriminacije Roma i Egipćana, odsustvo afirmacije, nedovoljne efekte informativne i obrazovne dimenzije romske i egipćanske populacije u suživotu građana i građanki Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније