Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Portal RTCG ]

08. 06. 2024. 08:15 >> 08:15
Čitaj mi:

armenko - oana popa

EU pruža kontinuiranu podršku Ustavnom sudu

Predsjednica Ustavnog suda Crne Gore, Snežana Armenko, sastala se sa  Oanom Kristinom Popom, Ambasadorkom EU u Crnoj Gori.

"Nakon iskazane zahvalnosti za podršku reformskom procesu Crnoj Gori na putu ka EU, kao i na kontinuiranoj podršci koju EU pruža Ustavnom sudu Crne Gore, posebno kroz zajednički program sa Savjetom Evrope (Horizontal Facility), gdje je dat značajan doprinos usklađivanju zakonodavstva i prakse sa pravnim tekovinama EU, predsjednica je ukazala na pravce djelovanja u budućnosti, posebno u cilju povećanja transparantnosti i otvorenosti Ustavnog suda u mjeri koja ne ugrožava njegovu nezavisnost, integritet i dostojanstvo", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Armenko je upoznala Popu o značaju skorijeg usvajanja izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima i namještenicima, koji je u finalnoj fazi u skupštinskoj proceduri, kojim će se doprinijeti osiguranju nezavisnosti i samostalnosti Ustavnog suda u pogledu načina izbora stručnog kadra, a kojim će se stvoriti normativne pretpostavke za ojačavanje i popunjavanje kadrovskih kapaciteta Ustavnog suda u punom obimu.

"Dodatno osnaživanje stručne službe omogućiće postizanje efikasnosti i ažurnosti u radu, što je potreba ali i obaveza Ustavnog suda, posebno sa aspekta očuvanja djelotvornosti pravnih ljekova na nacionalnom nivou. Popa i predsjednica Ustavnog suda su se saglasile o presudnoj ulozi nezavisnog Ustavnog suda, kao i potrebi obezbjeđivanja adekvatnih prostornih kapaciteta u odnosu na položaj koji ovaj organ ima u domaćem pravnom sistemu, i većoj uključenosti Ustavnog suda u projekte koje finansira EU", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je iskazana spremnost za nastavak međusobne saradnje u budućim reformskim procesima kojima se ostvaruje vladavina prava u Crnoj Gori i snaži položaj, samostalnost i nezavisnost Ustavnog suda Crne Gore.

Sastanku su prisustovali G.din Riccardo Serri, Zamjenik Šefa Delegacije i G.đa Biljana Damjanović, Generalni sekretar Ustavnog suda Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније