Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ PR Centar ]

06. 06. 2024. 16:35 >> 16:35

poruka 15 nvo

Ljudskim pravima i njihovom poštovanju potrebna svakodnevna posvećenost

Ljudskim pravima i njihovom poštovanju potrebna je svakodnevna posvećenost, poruka je sajma na kojem se predstavilo 15 nevladinih organizacija iz različitih gradova, koje su u radu fokusirane na zaštitu svih ranjivih grupa, uključujući osobe s invaliditetom, Rome i Egipćane, mlade, žene i LGBTIQ+ osobe i ostale.

Programski direktor u Juventasu Jovan Bojović kazao je da u sklopu projekta „U pravo vrijeme - podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD iz oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture“ tokom današnjeg dana realizuju niz aktivnosti kako bi skrenuli pažnju na važnost promocije i očuvanja ljudskih prava, te unapređenja stanja demokratije u Crnoj Gori.

„Ljudska prava i demokratija predstavljaju suštinske temelje svakog društva, omogućavajući svim građanima slobodu, jednakost i pravdu. U vremenu kada su ove vrijednosti ugrožene, važno je da se zalažemo za njihovu zaštitu i unapređenje, kako bismo osigurali pravedno i slobodno društvo za sve. Danas organizujemo različite aktivnosti, uključujući panel diskusiju i sajam nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i demokratijom. Građanima Podgorice prezentujemo rad ovih organizacija i način na koji se mogu informisati o njihovim aktivnostima“, rekao je Bojović na Trgu nezavisnosti.

Podsjetio je da Juventas kontinuirano promoviše i radi na unapređenju ljudskih prava i većeg učešća građana u demokratskim procesima.

„Ovim događajem poručujemo da svaki dan treba posvetiti ljudskim pravima i da je važno svakodnevno govoriti o njihovom poštovanju. Na sajmu nevladinih organizacija učestvuje 15 organizacija iz različitih crnogorskih gradova koje se bave zaštitom ljudskih prava“, rekao je Bojović.

Kazao je da su se na sajmu predstavile organizacije koje se bave svim ranjivim kategorijama, među kojima su one koje se bave pravima osoba s invaliditetom, podrškom Romima i Egipćanima, pravima mladih, te ženskim pravima.

Izvršna direktorica Mreže za evropske politike (Master), Andrea Popović, kazala je da ta organizacija sprovodi projekat "Ja imam pravo" s ciljem da svi građani, a posebno mladi, ostvare svoja prava u Crnoj Gori.

„Naš projekat je posvećen informisanju i edukaciji mladih o ljudskim pravima, kako bi se oni aktivno zalagali za ostvarivanje svojih prava u javnosti“, istakla je Popović.

Popović je ukazala da Master realizuje brojne projekte u oblasti ljudskih prava.

„Građani koji posjete naš štand mogu vidjeti materijale proistekle iz tih projekata, uključujući vodiče, publikacije i druge zanimljivosti. Nastavićemo da promovišemo ove materijale kroz naše aktivnosti, a svi građani su dobrodošli da posjete naše društvene mreže kako bi bili informisani o našim aktivnostima“, kazala je Popović.

Predstavnica nevladine organizacije Ekvivalent, Anđela Miličić, naglasila je važnost ovakvih događaja jer pružaju priliku za uvid u rad različitih organizacija i njihove ciljeve.

Prema njenim riječima, ovakvi događaji omogućavaju jedinstvo unutar nevladinog sektora i promovišu njihove specifične poruke i ciljeve.

„Organizacija Ekvivalent se prvenstveno bavi zastupanjem prava osoba s invaliditetom, odnosno marginalizovanih grupa. Ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku za promociju aktivnosti koje se tiču zastupanja prava osoba s invaliditetom u oblastima kao što su zapošljavanje, obrazovanje, preduzetništvo, turizam, te pristupačan turizam za osobe s invaliditetom“, navela je Miličić.

Istakla je da posjetioci štanda NVO Ekvivalent mogu dobiti i detaljne informacije o aktivnostima organizacije u oblasti turizma.

„Organizacija će raditi na razvoju aplikacije koja će omogućiti osobama s invaliditetom pristup informacijama o pristupačnim lokalitetima u Crnoj Gori, odnosno turističkim aranžmanima“, rekla je Miličić.

S obzirom na to da se Crna Gora propagira kao značajna turistička destinacija, Miličić vjeruje da će dalji angažman organizacije doprinijeti poboljšanju položaja osoba s invaliditetom.

Nakon sajma, u sklopu ovog projekta biće realizovan niz drugih aktivnosti, uključujući radionicu o LGBTIQ+ pravima, projekciju filma „Gdje je dom?“ u KIC-u „Budo Tomović“ u 18 sati i 45 minuta, te performans „U pravo vrijeme“ na Trgu nezavisnosti u 20 sati, čime će biti zaokružen dan posvećen poštovanju ljudskih prava.

Aktivnosti su finansirane od strane Delegacije Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR), a kofinansira Ministarstvo javne uprave, koji Juventas realizuje u saradnji sa organizacijama Help Montenegro, Centar za monitoring i istraživanje, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona Fide.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније