Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

14. 10. 2024. 08:03 >> 08:03
2
Čitaj mi:

STRATEGIJA

Za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba 172.500 eura

Vlada Crne Gore obezbijediće preko 98 odsto planiranog budžeta za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba  za period 2024–2025. godina, a koji iznose iznosi 172.500 eura.  Ukupni troškovi za sprovođenje Strategije mogu se okvirno procijeniti na nivou od 500.000 eura.

 

U Strategiji za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori 2024-2028 navodi se da  nezadovoljavajući stepen prihvatanja LGBTIQ osoba u društvu predstavlja jedan od dva ključna problema.

“Uzroci ovog problema su brojni, uključujući:  duboko ukorijenjene stereotipe i predrasude prema LGBTIQ osobama, nepostojanje zaokruženog pravnog okvira kao i neefikasna primjena postojećeg zakonodavnog okvira u oblasti zaštite LGBTIQ prava, nedjelotvornu kaznenu politiku u slučajevima diskriminacije, govora mržnje i nasilja nad LGBTIQ osobama kao i sistem javne uprave koji počiva na heteronormativnim principima kada su u pitanju interna i eksterna komunikacija”, navodi se u Strategiji. 

Navodi da ključni problemi dovode do sistemske diskriminacije LGBTIQ osoba, ozbiljnog ugrožavanja njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja, visokog stepena siromaštva. 

Kao neki od ključnih problema navode se nedovoljan nivo senzibilisanosti sudija i tužilaca za LGBTIQ prava. Zabilježeno je i odsustvo prakse kažnjavanja radom u javnom interesu u slučajevima diskriminacije, nasilja i drugih oblika napada na LGBTIQ osobe. 

“Ne postoji objedinjena baza podataka o slučajevima diskriminacije po svim osnovama, uključujući i rod, koja bi omogućila u potpunosti pouzdanu analizu kaznene politike i donošenje odgovarajućih preporuka u funkciji njene veće djelotvornosti”, navodi se u dokumentu. 

Javno dostupne javne politike nijesu pisane rodno-inkluzivnim jezikom, a većina visoko rukovodnog kadra u svojoj javnim nastupima ne koristi poštujuću terminologiju kada su u pitanju LGBTIQ prava kao ni rodno-inkluzivan jezik”, piše u Strategiji. 

Za realizaciju mjera i aktivnosti definisanih Akcionim planom obezbijeđena su finansijska sredstava za 45 aktivnosti iz oblasti nadležnosti institucija odgovornih za njegovo sprovođenje u okviru njihovih redovnih budžetskih sredstava. U pitanju je 11 ministarstava, Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. 

“Shodno Zakonu o nevladinim organizacijama, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za ovu oblast je krajem 2023. godine raspodijelilo 150.000 euea nevladinim organizacijama kroz finansiranje 18 projekata NVO u oblasti zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava - zaštita i unapređenje ljudskih prava LGBTI osoba, koji će se realizovati tokom 2024. godine, a odnose se i na pojedine aktivnosti predviđene ovim Akcionim planom, dok je sektorskom analizom za 2025. godinu predviđeno 300 eura za finansiranje projekata NVO za oblast unapređenja zaštite, prava i sloboda LGBTIQ osoba Sredstava za implementaciju aktivnosti iz AP (2024-2025) planirana su kod instutucija koji su nosioci aktivnosti iz Akcionog plana u okviru redovnih budžetskih sredstava”, navodi se u Strategiji.

Takođe, dodatno su obezbijeđena i sredstva putem projekata nevladinih organizacija za realizaciju nekih od predloženih aktivnosti, kao i donatorska sredstva međunarodnih organizacija.

“Ukoliko odobrena budžetska sredstva ne budu dovoljna za realizaciju aktivnosti, obezbijediće se dodatna donatorska  sredstva kako bi realizacija aktivnosti bila zadovoljavajuća”, piše u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније