Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

06. 06. 2024. 08:57 >> 10:14
1
Čitaj mi:

BOŽOVIĆ

"Zakon bi bio nepovoljan po prosvjetare, ostali bi bez dodatka"

Prema Nacrtu o izmjenama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru prosvjetni radnici izgubili bi dio dodataka pomoću kojih sada imaju uvećanje zarada, a sindikati bi izgubili pregovaračku moć u narednom periodu, kazao je zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore Radomir Božović.

"Naša Vlada još u januaru je počela da najavljuje da će do kraja juna biti donešen Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. To je još 20 dana i mislim da je prekratak period da bi se taj zakon kvalitetno usvojio", kazao je Božović gostujući u "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG. 

Božović kaže da je mislio da će naš zakon da liči na onaj iz Slovenije i Hrvatske, ali da se zapravo ne razlikuje puno od trenutnog. 

"Nema prevelike razlike u formi, razlika je što bi zaposleni izgubili dio dodataka pomoću kojih sada imaju neka uvećanja zarada i što bi sindikati izgubili pregovaračku moć u narednom periodu", kazao je on. 

Dodaci na zarade u prosvjeti, poručuje Božović, nijesu beznačajni, ni mali, i nijesu uvođeni tek tako već da bi se prosvjetnim radnicima povećala plata.

"To je dodatak za razredno starješinstvo, nastavničko naučno zvanje, rad u dvije ili više ustanova, dodatak vaspitačicama za vođenje knjige...", kazao je Božović. 

Božović je naglasio da je prema Monstatu prosječna zarada u prosvjeti u aprilu bila 808 eura, dok je prosječna u državi 830 eura, te da su prema tome prosvjetarima plate ispod prosjeka.

"Nijedan od tih dodataka u Nacrtu ovog zakona nije nabrojan, ispada da bi radnici primali suvu platu i ništa drugo. Suva plata bi bila manja za 20 odsto, a nekima i 30 odsto", kazao je on. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније