Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

31. 05. 2024. 08:57 >> 09:38

održana radionica o akademskom Integritetu

Potencijali i izazovi korišćenja vještačke inteligencije

U organizaciji Centra za unapređenje kvaliteta i Etičkog odbora Univerziteta Crne Gore, uz podršku Programske kancelarije Savjeta Evrope i Američkog ugla, u Rektoratu je 29. i 30. maja održana dvodnevna radionica pod nazivom "Potencijali i izazovi korišćenja Chat GPT-ija i drugih AI alata u visokom obrazovanju: Fokus na akademski integritet".

Kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, gosti i predavači na radionici bili su vodeći međunarodni eksperti u oblasti akademskog integriteta: Tricia Beltram Galant, direktorica Centra za akademski integritet na Univerzitetu San Diego, Kalifornija, Dejvid Retinger, direktor Centra za akademski integritet na Univerzitetu u Vaterlou, i Amanda Mekenzi, profesor psihologije na Univerzitetu u Tulsi.

Prvog dana radionice, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa principima funkcionisanja generativne vještačke inteligencije (GenAI), te da razumiju jezičke modele (LLM) i čatbotove kroz predavanje Dejvida Retingera (David Rettinger).

"Tricia Beltram Galant održala je izuzetno relevantno predavanje na temu primjene alata vještačke inteligencije u nastavi i istraživanju sa posebnim osvrtom na integritet istraživanja. Amanda Mekenzi je predstavila etička razmatranja vezana za temeljne vrijednosti u nastavi i istraživanju, uključujući osiguranje kvaliteta ocjena i diploma i odnos prema korupciji. Svaka od sesija je uključivala interaktivne aktivnosti", istakli su iz UCG-a.

Drugog dana, radionica se fokusirala na politike, smjernice i etiku, koje je predstavila Amanda McKenzie.

Tricia Beltram Galant i Dejvid Retinger su govorili o izradi politika i smjernica kojima se, kako ističu, reguliše primjena vještačke inteligencije u akademskom okruženju.

Objašnjavaju da radionica predstavlja priliku za interaktivnu diskusiju i razmjenu ideja među članovima akademske zajednice, sa ciljem boljeg razumijevanja i upravljanja izazovima koje donosi primjena vještačke inteligencije u visokom obrazovanju, te očuvanja akademskog integriteta i kvaliteta obrazovanja.

Ukazuju da je ovaj događaj dio inicijative FuturUM, kojom se obilježava 50 godina postojanja Univerziteta Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније