Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

30. 05. 2024. 14:35 >> 14:35
Čitaj mi:

Vrhovni sud i CeMI potpisali memorandum

Saradnjom do veće transparentnosti i efikasnosti pravosuđa

Nastavak komunikacije između Vrhovnog suda Crne Gore i nevladine organizacije Centra za monitoring i istraživanje (NVO CeMI) u praćenju, analizi i unaprjeđenju pravosudnog sistema, kako bi se povećala transparentnost, odgovornost i efikasnost pravosuđa, kao i promovisanje vladavine prava i zaštita ljudskih prava, svrha je Memoranduma o saradnji koji su potpisali vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković i predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović.

Kako navode u saopštenju, saradnja će, između ostalog, podrazumijevati praćenje suđenja i drugih pravosudnih procesa radi analize poštovanja prava učesnika u postupcima, razmjenu informacija i iskustava u oblastima od interesa za unaprjeđenje pravosudnog sistema, organizovanje zajedničkih obuka, konferencija i drugih događaja koji doprinose edukaciji i promociji dobrih praksi u pravosuđu i sprovođenje zajedničkih istraživanja i studija na teme koje su relevantne za pravosudni sistem.

"Vrhovni sud će podstaći predsjednike sudova da monitorima NVO CeMI omoguće nesmetan pristup javnim suđenjima, u skladu sa prostornim mogućnostima, a u svrhu realizacije CeMI aktivnosti praćenja suđenja. Nastavljajući dosadašnju saradnju, podržaćemo aktivnosti NVO CeMI u pristupu spisima pravosnažno okončanih predmeta po prethodnom zahtjevu i odobrenju nadležnog suda, osim onih čija je dostupnost ograničena propisima”, kazala je Vučković.

NVO CeMI će realizovati aktivnosti praćenja odabranih krivičnih postupaka u svim osnovnim i višim sudovima u Crnoj Gori, uz mogućnost praćenja određenih postupaka u predmetima sudova za prekršaje i Upravnog suda, uključujući i primjenu instituta kao što su sporazum o priznanju krivice i odloženo krivično gonjenje, uz puno poštovanje pravosudnog sistema i zakona Crne Gore.

"NVO CeMI će, takođe, organizovati nacionalne konferencije na kojima će glavnim učesnicima iz nacionalnog pravosuđa, međunarodnim partnerima i organizacijama civilnog društva biti predstavljeni tematski izvještaj o praćenju suđenja", istakao je Vujović, dodajući da će ova NVO sprovoditi internet kampanju o najbitnijim aspektima reforme pravosuđa.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније