Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

29. 05. 2024. 07:23 >> 07:23
1
Čitaj mi:

Andrijevica

Krivična prijava SDT-u zbog falsifikovanja PUP-a

Opština Andrijevica, odnosno Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine podnio je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog faslifikovanja Prostornog urbanističkog plana (PUP) 2013. godine, kojim je omogućena bespravna izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji te opštine.

Krivična prijava, koja je dostavljena Portalu RTCG, podnijeta je protiv više službenika/ca nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma - D.G, M.A, R.I, N.M, Lj.F, Lj.B i T.S, zatim nepoznatog organizatora kriminalne grupe koja je osnovana radi vršenja krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od 5 godina ili teža kazna, kao i pravnog lica Juginus d.o.o. Beograd, Andrićev venac 2/2, Beograd, predstavništvo Juginus-Mont Bijelo Polje, ul M.Šćepanovića bb, Bijelo Polje.

Oni se terete zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i krivičnog djela kriminalno udruživanje.

Navodi se da je Prostorno urbanistički plan opštine Andrijevica (PUP) donijet dana 28. decembra 2011. godine a jedina izmjena i dopuna vršena je 2022. godine.

“Preuzimanjem vlasti u opštini Andrijevica 2012. godine od DPS-a stvorila se mogućnost da lobi povezan sa tom političkom organizacijom pristupi izgradnji hidrocentrala, s tim da je jedina prepreka tom cilju bila postojeća planska dokumentacija koju je trebalo izmijeniti iz razloga jer važeći PUP nije sadržao smjernice za izdavanje UTU za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju malih hidroelektrana već je za izdavanje UTU bila potrebna izrada lokalnih studija lokacije (LSL). Iz tih razloga, najprije je Skupština opštine Andrijevica na sjednici od 30. maja 2013. godine donijela odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna PUP-a Andrijevica koja je objavljena u Sl.list CG-opštinski propisi br.17/13 OD 11. juna 2013. godine (kojom je bilo predviđena izmjena PUP-a upravo u dijelu predviđanja gradnji hidroelektrana) da bi na sjednici od 1.jula 2013.godine Skupština opštine donijela odluku o poništaju te odluke", piše u prijavi.

Objašnjava se da je na istoj sjednici, pod tačkom 12 - tekuća pitanja, usvojen i „zaključak o ispravci greške“, kojim je nastojano da se izvrši prekrajanje i izmjena PUP-a i to baš u dijelu gradnje mini hidroelektrana.

“U to vrijeme na snazi je bio Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata koji u odredbama od 31-51 reguliše postupak za izradu planske dokumentacije, dok je čl.53 predviđeno da se izmjena i dopuna vrše na način i po postupku predviđenom za izradu planske dokumentacije. Iz razloga jer navedenim zaključkom nije ispoštovana zakonska procedura za izmjenu i dopunu (donošenje odluke o izradi planskog dokumenta, programski zadatak, prikupljanje predloga i mišljenja od svih relevantnih institucija, javna rasprava, dostavljanje resornom Ministarstvu na saglasnost, objavljivanje odluke u službenom listu) taj zaključak nikada nije objavljen u Službenom listu što je bila obaveza shodno odredbi čl.40 Statuta opštine Andrijevica i čl.51 pomenutog Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, pa stoga takav zaključak nikada nije stupio na pravnu snagu”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Kako piše, sve ove činjenice, da je pokušana nezakonita izmjena PUP-a je bila poznata resornom Ministarstvu, te stoga tako izvršena izmjena nije evidentirana u registru planske dokumentacije koji vodi to Ministarstvo.

“Okrivljeni službenici nekadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma su znali da navedeni način izmjena i dopuna nije zakonit te da po takvim izmjenama ne mogu postupati, a ovo tim prije jer te izmjene i dopune iz 2013.godine nikada nijesu sprovedene u registru planske dokumentacije. Pojašnjenja radi, u registru planske dokumentacije (digitalna verzija) postoji PUP Andrijevica koji je različit od PUP-a koji postoji kod resornog Ministarstva u analognoj-papirnoj verziji. Na osnovu te važeće digitelne verzije PUP-a isti službenici ne bi bili u mogućnosti da izdaju tehnčku dokumentaciju za izgradnju malih hidroelektrana iz gore iznijetih razloga jer važećom verzijom PUP-a nijesu predviđene smjernice za izdavanje UTU”, piše i prijavi.

Navodi se da “stoga postoji osnovana sumnja da je isto lice izvršilo organizovanje izmjena i dopuna PUP-a te da je izvršilo protivpravni uticaj u tadašnje resorno Ministarstvo kako bi službenici postupali na protivpravan način izdavajući tehničku dokumentaciju na osnovu falsifikovanog PUP-a a ne na osnovu važećeg PUP-a koji se nalazi u registru”.

Prema krivičnoj prijavi navedeni službenici su učestvovali u izdavanju UTU a nakon toga i u izdavanju sledećih građevinskih dozvola:

- za mHe Šeremet potok br.UPI 1054-680/13 od 28.07.2017.godine, investitora Nord energi
- za mHe Piševska rijeka br.UPI 1054-342/15 od 05.07.2016.godine, investitoru Igma energi
- za Mhe Bradavac br.UPI 0503-655/14 od 01.10.2014.godine, investitoru Igma energi
- za složeni inženjerski objekat 35 kV podzemni vod od TS 110/35 kV Andrijevica do TS 35/10 kV Đulići br.UPI 1063-344/25 od 19.07.2019.godine, investitoru Green solucion, a koji je kablovski vod neposredno nakon izgradnje prodat Cedisu
- za rasklopno postrojenje-trafostanicu TS 35/10 kV na kat.parceli br.134 КO Đulići, br.UPI 1063-670/12 od 10.07.2019.godine, investitoru Green solucion
- za priključni vod 35 kV mHe Štitska rijeka br.UPI 063-525/19 od 06.11.2020.godine, investitoru d.o.o.Hidroenergija Andrijevica
- za priključni vod 35 kV mHe Umski potok br.UPI 063-540/22 od 09.11.2020.godine, investitoru d.o.o.Hidroenergija Andrijevica
- za priključni vod 35 kV Mhe Кutska 1 i Кutska 2, investitora Small hidro Power plant Кutska
- za priključni vod 35 kV Mojanska 1, Mojanska 2 i Mojanska 3, investitora Small hidro Power plant Mojanska

U krivičnoj prijavi za zaključuje da nakon višemjesečnog upoznavanja sa problemom falsifikovanja PUP-a, kontakta sa velikim brojem službenika kako na lokalnom tako i na državnom nivou “smatramo da je organizator kriminalnog udruživanja imao dobre lične, poslovne i političke veze u opštini Andrijevica kao i u Ministarstvu”.

Portal RTCG je do sada u više navrata pisao o tome da Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine Opštine Andrijevica istražuje kako su građene male hidroelktrane na području te opštine, a kojih je ukupno deset, a naš sagovornik je ranije najavio da će na kraju predate krivičnu prijavu SDT.

“Ni ovo nije sve”, kazali su našem portalu iz tog sekretarijata, nagovještavajući da ima još nezakonitih radnji koje nisu obuhvaćene ovom krivičnom prijavom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније