Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

28. 05. 2024. 14:48 >> 14:51
2
Čitaj mi:

Institut za biologiju mora

Otrovna riba lav stigla i u naše more: Evidentirano šest jedinki

U našem moru od februara 2023. do danas zabilježeno je šest jedinki ribe lav, koja ima otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu, saopštio je kotorski Institut za biologiju mora.

Kako navode, prirodno stanište ribe lav su Indijski okean i Crveno more, a u Mediteran je stigla kroz Suecki kanal.

“Riba lav razmnožava se tokom cijele godine, a nema prirodnih neprijatelja, zbog čega se brzo i uspješno širi. Od februara 2023. godine do danas zabilježeno je šest nalaza ove vrste u crnogorskim vodama, a očekuje se da će se broj viđenja i ulova povećavati”, saopšteno je iz Instituta za bilogiju mora.

Kako pojašnjavaju riba lav je predatorska vrsta koja se uglavnom zadržava na stjenovitom dnu, a karakterišu je otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu.

“Ukoliko vas ubode riba lav, preporučuje se da: Pogođeno mjesto uronite u vruću vodu (45–50°C) na 30 do 90 minuta, potražite medicinsku pomoć što je prije moguće”, poručuju iz Instituta.

Apeluju na ribare, ronioce i građane da im svaku jedinku prijave.

“Molimo sve ribare i ronioce da svaku uočenu ili ulovljenu jedinku prijave Institutu za biologiju mora. Vaše prijave su od ključne važnosti za praćenje njenog širenja i zaštitu lokalnog ekosistema. U slučaju ulova ribe lava, budite veoma oprezni zbog njenog otrovnog uboda”, zaključuje se u objavi Instituta za biologiju mora - Kotor.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније