Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

27. 05. 2024. 15:21 >> 07:27
Čitaj mi:

Savjet RTCG

Ostvaren napredak, uskoro izbor ombudsmana

Na današnjoj sjednici Savjeta RTCG pohvaljen je rad Javnog servisa, a posebno u dijelu ostvarenog napretka kada je u pitanju sopstvena produkcija. Pohvaljen je i povratak utakmica nacionalnih selekcija na kanale Javnog servisa.

Na sjednici Savjeta raspravljalo se i u vezi sa izborom ombudsmana Javnog servisa na osnovu prijava na konkursu. 

Danijela Popović, Slavica Kruščić-Vasović, Žarko Božović i Todor Brajković kandidati su za ombudsmana Javnog servisa. 

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević je kazao da do 16. juna treba da se odrede povodom izbora ombudsmana Javnog servisa. 

Balša Milić iz Pravne službe RTCG kazao je da ombudsman bira većinom glasova i da ne može biti izabran na elektronskoj sjednici. 

Član Savjeta RTCG  Lazović je istakao da budući da je zakon apstraktan, mora se razjasniti kako se glasati, da li će se izjašnjavati pojedinačno o svakom kandidatu i šta ako niko ne dobije većinu.

Upitao je Milića da li svi kandidati ispinjavaju sve uslove koji su zadati javnim konkursom, Milić je odgovorio da svi prijavljeni kandidati ispunjavaju uslove. 

Potpredsjednica Savjeta Marijana Camović Veličković je kazala da s obzirom na to da ombudsman mora imati radno iskustvo 10 godina u audiovizuelnim medijima, a da je kandidat Brajković dostavio da ima iskustvo u štampanim medijima, da to nije  regularno. 

Milić je kazao da će tražiti od Brajkovića da dostavi dodatnu dokumentaciju, te da je možda najbolja opcija da budu obavljeni intervjui kandidata. 

Camović Veličković je istakla da se ne smije kiksati na te formalne stvari. 

Predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević je kazao da s obrziorm na to da sada nemaju mogućnost da glasaju, zadužili su pravnika Balšu Milića da od Brajkovića zatraži dodatni dokument i da do petka pošalje njegovo viđenje kako da se postupa sa kandidatima, da li da ih intervjuišu ili da dostave dokumentaciju pa da se izjašnjavaju. 

"Da znamo da li je način glasanja tajan ili se praktikuje drugacije, da nam dostavite do petka", kazao je Drljević. 

Članovi Savjeta su se usaglasili sa predlogom Drljevića. 

Savjet RTCG je danas usvojio i finansijski izvještaj RTCG za 2023. godinu i izmjene i dopune finansijskog plana za 2024. 

Goran Rakočević iz finansijske službe RTCG obrazložio je zašto je za oko 70.000 probijen plan za spoljne saradnike, ističući da su u pitanju naknade za muzičke interpretatore za pojedine emisije zabavnog programa. 

Kazao je da su utakmice reprezentacije vraćene na kanale javnog servisa i da je ostvaren uspjeh u programskom i igranom programu.

Camović Veličković je upitala je zašto Savjet nikada nije dobio informacije o isplaćenim otpremninama i zašto nova sistematizacija predviđa 815 umjesto dosadašnjih 752 radnih mjesta.

Rakočević je odgovorio da on ne donosi sistematizaciju i da trenutno nema više od 750 zaposlenih u RTCG. 

Na sjednici se raspravljalo, između ostalog, o zahtjevu za razrješenje predsjednika Savjeta RTCG Veselina Drljevića koji je podnijela potpredsjednica Savjeta RTCG Mrijana Camović Veličković, većina članova Savjeta RTCG, sa pet glasova protiv, glasala je protiv njegovog razrješenja.

Camović Veličković se obratila predsjedniku Savjeta Veselinu Drljeviću i kazala da su tri člana Savjeta tražila da sazove sjednicu, a da je on odbio. Istakla je da samim tim, po njenom mišljenju on nije dostajan funkcije koju obavlja i da članovi Savjeta treba da glasaju za njegovo razrješenje.

Drljević je istakao da je članovima Savjeta jasno da je Camović-Veličković vješto izbjegla posljednje obraćanje, da je predstavila prepisku bez toga je li sastanak ili sjednica savjeta u pitanju.

"To je krucijalna stvar u tom mejlu. Obmanjujuje sve ovdje i preskače tu stavku. U petak smo organizovali sastanak po tom pitanju i niko nije tražio da se organizuje sjednica Savjeta. Istina je ovo što ste naveli osim da ste imali tri člana za organizovanje sjednice", istakao je Drljević.

Članica Savjeta Milica Špajak istakla je da odbija da bude instrument za lične obračune i animozitete, a kako svaki član Savjeta ima pravo i slobodu da predloži smjenu kako predsjednika tako i ostalih članova/ica, ona uz takav zahtjev očekuje adekvatno i utemeljeno obrazloženje i do tada neće učestvovati u glasanju po pitanju smjene, ne samo predsjednika Savjeta, nego bilo kog drugog člana ili članice Savjeta.

Upitala je Marijanu Camović zašto kao potpredsjednica Savjeta, ukoliko je uočila propuste u kršenju Poslovnika, a ostali članovi/ce nijesu, nije za tri godine mandata reagovala na kršenje Poslovnika?

Takođe je na navode da je "predsjednik Savjeta vršio cjelodnevni pritisak da članovi Savjeta promijene odluku  ”po pitanju održavanja sjednice, istakla da smatra da svi članovi/ice Savjeta formirane ličnosti, da bi "jedan Veselin Drljević ili bilo ko drugi tako lako uticao na promjenu mišljenja i stavova".

Novi član Savjeta RTCG Vladimir Drekulović upitao je da, s obzirom na to da nije našao u Poslovniku da imaju članovi o razrjesenja predsjednika Savjeta RTCG, da li imaju neki drugi akti gdje takva stvar regulisana.

Član Savjeta RTCG Filip Lazović kazao je da nema u poslovniku to da ukoliko predsjednik Savjeta ne sazove sjednicu nakon zahtjeva tri člana Savjeta da se on može razriješti.

"Ne znam sta tu treba da raspravljamo, o nekim mejlovoma sa kojima smo više svi upoznati", kazao je Lazović.

Članica Savjeta RTCG Amina Murić tražila je da se ne raspravlja o razrješenju Drljevića.

Predsjednik Savjeta RTCG je insistirao da se ova tačka nađe na dnevnom redu. Nakon što je glasovima članova Savjeta usvojena tačka dnevnog reda u vezi sa zahtjevom za razrješenje predsjednika Savjeta RTCG, članovi savjeta su glasali o toj tački i za razrješenje predsjednika Savjeta RTCG je glasao jedan član, protiv je bilo 5 članova, dok je jedan član Savjeta bio uzdržan.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније