Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

27. 05. 2024. 11:11 >> 11:11
Čitaj mi:

20 GODINA

HRA: Država odgovorna za neriješeno ubistvo Jovanovića

Iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA) su kazali da je država Crna Gora odgovorna za neriješeno ubistvo Duška Jovanovića.

"Ako ga nije i ubila, odnosno naručila ubistvo, odgovorna je za to što posljednjih dvadeset godina nijesu preduzeti djelotvorni koraci da se ono istraži. Naprotiv, učinjeni su propusti koji ukazuju na namjeru da se preostale ubice, a pogotovo njihov nalogodavac, sačuvaju od odgovornosti", navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević.

Ona je kazala da je, kao i za ratne zločine, očigledno da za rasvjetljavanje ubistva Jovanovića nije bilo ni političke ni tužilačke volje.

"Iako se može pretpostaviti zašto je nije bilo za vrijeme vlasti DPS-a, u vrijeme ubistva i do kraja avgusta 2020. godine, kada se tužilačka volja svodila na političku, nejasno je zašto se ta volja nije ozbiljnije pokazala u posljednje četiri godine? Nijedna od "reformskih" vlada Krivokapića, Abazovića, a ni Spajića, do danas nije angažovala stranog eksperta da pomogne oko istrage", kazala je Gorjanc Prelević.

Podsjetila je da je Komisija za praćenje istraga napada na novinare, prihvatajući inicijativu HRA, još 2018. godine (prije šest godina) od Vlade zatražila da angažuje takvog eksperta.

"Njega je, doduše, samo prethodni premijer Abazović bar pompezno najavljivao. Krivokapića to ni toliko nije interesovalo, a ni Spajićeva vlada se do danas o tome nije oglasila", navodi se u saopštenju Gorjanc Prelević.

Pita, zašto ekspert do danas nije angažovan?

"Vlada Mila Đukanovića je 2016. godine već raspisala nagradu od milion eura za informacije koje bi mogle dovesti do rasvjetljavanja ubistva. Da li su se sada okolnosti u državi, u kojoj je policija hronično u v.d. stanju, dovoljno uozbiljile da uvjere nekog svjedoka da joj povjeri svoj život na čuvanje, po svaku cijenu?", navodi se u saopštenju.

Akcija za ljudska prava ukazuje da u posljednjih godinu dana ni posredstvom Tužilačkog savjeta nije dobijeno uvjeravanje da je državno tužilaštvo preduzelo sve korake koje su sugerisali kroz pitanja postavljena u izvještaju "Nerasvijetljeno ubistvo direktora i glavnog urednika dnevnog lista DAN Duška Jovanovića – Pitanja bez odgovora" još 2016. godine.

Istovremeno, dodaje Gorjanc Prelević, nije objavljeno ni da je išta učinjeno da se provjeri zakonitost rada državnih tužilaca koji su bili odgovorni za istragu.

"Djeluje da je jedina nada za napredak u istrazi da se to postavi kao uslov za ulazak Crne Gore u EU. Do toga svakako još ima dovoljno vremena", zaključuje se u saopštenju HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније