Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ivan Mijanović, TVCG

26. 05. 2024. 16:15 >> 16:15
Čitaj mi:

UDRUŽENJE BELGIJSKO-crnogorskog prijateljstva

Dijaspora obilježila Dan nezavisnosti Crne Gore

Udruženje belgijsko-crnogorskog prijateljstva “Montenegro” obilježilo je Dan nezavisnosti Crne Gore. Tim povodom upriličena su gostovanja umjetnika iz Crne Gore i Belgije, poetski i muzički performansi, izložba slika.

Manifestacija “Svi smo mi ambasadori” organizovana povodom obilježavanja 18 godina od obnove crnogorske nezavisnosti okupila je brojne predstavnike dijaspore iz Belgije, Holandije i Luksemburga.

"Crna Gora je moj dom, iako ne živim tu, zato što idem svako ljeto i svaku zimu tamo, i tako da je za mene Crna Gora, kako da kažem, u srcu", kazala je Lejla Hajdarpašić.

Ruždija Bošnjak, član Udruženja ističe da ovaj datum znači mnogo za sve.

"Ja dolazim iz sjevernog dijela Crne Gore, tu sam s porodicom, već 25 godina", kaže Bošnjak.

Pripremljen je i bogat kulturno-umjetniki program, a publika je uživala i uz muzičke numere iz Crne Gore, u izvođenju Lee Vratnice, pijaniste Aleksandra Božovića, Vjere Nikolić, tria “Variete Montenegro".

"Dijelimo emociju ne samo sa domovinom, nego velika emocija i na cijeloj teritoriji Kraljevine Belgije, bez obzira odakle dolazi ili od Rožaja do Herceg Novog, od Ulcinja do Pljevalja", kaže Goran Vratnica, predsjednik Udruženja belgijsko-crnogorskog prijateljstva.

Remzija Ramčilović, potpredsjednik Udruženja napominje da ih je bilo sa svih strana iz Luksemburga, iz Holandije, iz Nemačke, koji su došli da uljepšaju Dan nezavisnosti.

Iz Uprave za dijasporu podsjetili su da su ovakvi događaji prilika za međusobno povezivanje, ali i za podsjećanje na korijene.

"Zajednička težnja svih nas jeste da se Crna Gora slavi, a njeni najznačajniji datumi proslavljaju širom svijeta. A ko će bolje i vjerodostojnije prenijeti crnogorsku kulturu i običaje i iskonske vrijednosti Crne Gore do vas predstavnika dijaspore. I zato nerijetko i kažemo da ste vi najbolji naši ambasadori", poručila je Renata Gojković, pomoćnica direktora Uprave za dijasporu.

Na svečanosti je nastupila i sopranistkinja iz Ulcinja Đulie Pelingu, a svoje inspirativne priče sa prisutnima su podijelile i profesorica i književnica Mirsada Šabotić i autorka Elma Bučan. Okupljeni su mogli pogledati i izložbu Raše Đurovića, koji je sliku sa motivima naše zemlje poklonio crnogorskoj ambasadi u Briselu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније