Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Priredila: Anđela Jovanović

26. 05. 2024. 08:25 >> 08:27
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Ivan Pekić

Sedmicu za nama je obilježilo slavlje 21. maja Dana nezavisnosti kao i političko nadgornjavanje i neslaganje, oko gorućih istorijskih pitanja, koja nas opterećuju kao crnogorsko društvo.

 

Ponedjeljak 

Prvi dan sedmice je uglavnom prosao u znaku pripreme za 21. maj - Dan nezavisnosti, dok su ga jedni istinski slavili, drugi su se trudili da nas uvjere, da je to nista drugo nego sasvim običan dan. Stizale su brojne čestitke kako domaćih, tako i regionalnih i svjetskih političara, zvaničnika i svjetskih institucija, a najmanje je bilo cestitki od onih, koji se nalaze na njenim najvažnijim funkcijama u državi. Obilježeno je i godinu dana od stupanja na dužnost predsjednika države Jakova Milatovića, koji ne samo sto je ostao bez partije, već je i jedini predsjednik države od uvođenja višestranacja, koji nema dobru komunikaciju i saradnju sa Vladom i predsjednikom skupštine. Uprava za statistiku Monstat raspisala je tender za nabavku softvera koji će građani korisiti za kontrolu svojih podataka o etničko - kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova. Nakon dugogodišnje smjene vlasti i ocekivanja gradjana da ce živjeti boljim životnim standardom, kao i da će zavladati vladavina prava i ovog ponedjeljka bivši radnici Košute blokirali su magistralni put Podgorica - Cetinje, tražeći svoja prava, na isti onaj način kao i prije - ulicom.

Utorak

Dan nezavisnosti je u našoj zemlji obilježen spektakularno na mnogim trgovima, dok oni, koji su prvi među jednakima poput predsjednika Skupštine Crne Gore, nisu ni htjeli da ga čestitaju ili su namjerno zaboravili.

Luka Budva je konačno vraćena iz kandži mafije građanima i na taj način se poslala poruka, da će opšte dobro biti iznad svih politika i da se Budvi ne smije više nikada ponoviti da njome upravljaju organizovane kriminalne grupe.

Srijeda

Protest ispred zgrade Vlade zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o Srebrenici nam je kazao da aveti iz prošlosti ne spavaju mirnijem snom. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da će se glasanjem u Njujorku vidjeti ko su pravi prijatelji, a ko lažni prijatelji Srbije.

Da je Aleksandar Vučićevo kazao prije 30. avgusta, možda bi i bilo smisleno, ali ovako složićete se je potpuno izgubilo svoj politički smisao.

Četvrtak

Izglasavanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, predstavnici političkih partija su različitog mišljenja o izglasavanju Rezolucije, pa ga svaka politička partija tumači onako kako joj odgovara i zbog šake retrogradnih političara pokušavaju da nam nametnu svoje mišjenje, kao da ne umijemo da pročitamo šta u toj Rezoluciji piše. Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka privremeno je zabranio Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore obradu podataka o ličnosti putem sistema video nadzora javnih površina na teritoriji Podgorice, Bara i Budve, jer se i razvojem tehnologija definitivno zadire u privatnost onoga, koji nije napravio niti jedan prekršaj, a službenik koji radi u tom video nadzoru ima mogućnost zadiranja u privatnost građana, sto je svakako kršenje ljudskih prava.

Petak

Pravne vratolomije o izručenju Do Kvona, gdje konačnu odluku treba da donose Viši sud, nam govore da je došlo do kršenja ljudskih prava, koje Poveljom UN-a garantuju pravo na slobodu i pravo na život. Najavljenom brodskom linijom Budva - Dubrovnik Crna Gora spaja mostove, koji su do juče bili porušeni. Premijer Milojko Spajić o Rezoluciji u Srebrenici se izjasnio, kao političar, gdje je sve kazao, a ništa nije kazao. Najavljenom izgradnjom žičare od Lovćena do Cetinja doći će do strateškog razvoja turizma u ovih nekoliko opština. Nagradom od milion eura i pomilovanjem za informacije o ubistvu Duška Jovanovića, vidjećemo hoćemo li mrdnuti sa mrtve tačke iz koje se ne pomjeramo povodom ovog slučaja unazad godinama. Slušajući aktuelnog predsjednika Skupštine Mandića da je Rezolucija dodatno ujedinila srpski narod, mišljenja sam da je on uvjek bio ujedinjen i da ga ni ova Rezolucije, niti bilo šta drugo može razjediniti. I da je konačno narod u Crnoj Gori shvatio, da se bolje živi od podizanja životnog standarda u ekonomskom smislu, a ne u političkom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније