Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V./A.M.

23. 05. 2024. 17:24 >> 21:21
62
Čitaj mi:

GENERALNA SKUPŠTINA UN

Usvojena rezolucija o Srebrenici; Vučić: Nove podjele

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) usvojile su sa 84 glasa "za" Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Protiv je bilo 19 članica UN, uzdržanih 68. Crna Gora je podržala rezoluciju. Prenos iz Njujorka možete pratiti uživo na Portalu RTCG.

Minutom ćutanja za stradalog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u 16.15 časova počela je sjednica Generalne skupštine UN-a na čijem je dnevnom redu rezolucija o Srebrenici.
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u sali Generalne skupštine UN ogrnuo se zastavom Srbije uprkos protivljenju predsjedavajućeg. Poručio je - "niko na svijetu mi neće uzeti moju zastavu".

Nakon glasanja, Vučić je rekao da Rezolucija o Srebrenici nije prošla test legitimiteta. 

"Oni koji su htjeli da stave žig na naše čelo, nijesu uspjeli. I nikada neće uspjeti. Ponosan sam što sam u ime jedne male zemlje govorio protiv silnih i moćnih, istovremeno priznajući i naše greške. Ništa nije moglo više da ujedini srpski narod nego ono što se desilo danas ovdje. Ponosan sam što sam mogao da predstavljam zemlju hrabrih", rekao je Vučić. 

"Nikad se nije desilo u Generalnoj skupštini da glasanje o pitanju genocida ne bude jednoglasno. Ovo je prvi put da se to dešava, zato što su neki htjeli iskoristiti političku moć da ispolitiziraju ovu važnu temu", kazao je Vučić. 

Tokom obraćanja, Vučić je bio ogrnut zastavom Srbije.

Šabanović: Nepogrješiva osuda

Predstavnik Crne Gore Damir Šabanović kazao je da zvanična Podgorica podržava rezoluciju a istakao je da dokument osuđuje nepogrješivo veličanje ratnih zločinaca i akata genocida. Naglasio je da prepoznaju značaj rezolucije i presude međunarodnih sudova koje ukazuju na genocid u Srebrenici ali i odluku crnogorskog parlamenta iz 2021. godine da usvoji rezoluciju o Srebrenici. 

Dva amandmana koja su predata od Crne Gore imaju za cilj da izbjegnu bio kakve pogrešne interpertacije i da ukažu na individaliuzaciju krivice, dodaje crnogorski predstavnik. Šabanović naglašava da Crna Gora pomoviše mir, pomirenje i razvija prijateljske odnose i saradnju. Istakao je da su prilikom glasanja imali u vidu sve implikacije, uključujući političke. 

Grčki predstavnik u UN Evangelos Sekeris ocijenio je da rezolucija o Srebrenici može da bude pogrešno protumačena i da podrije napore usmjerene ka regionalnoj saradnji za jedinstvenu evropsku budućnost.

"Tajming ove rezolucije takođe izaziva zabrinutost, jer se našla na dvenom redu tek poslije odluke Evropskog savjeta da se otvore pregovori sa Bosnom i Hercegovinom, što ugrožava taj pozitivni momentum u okviru same Evropske unije", izjavio je grčki predstavnik. 

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini pozdravila je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici te su na društvenoj mreži X poručili kako su ponosno kosponzorisali rezoluciju Generalne skupštine UN-a. 

"Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. godine još važnijim i hitnijim", navode iz američke ambasade

Naglašavaju i kako rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi.

"Svi imamo obavezu da priznamo činjenice, podučavamo istinu, odamo počast žrtvama, podržavamo stalne napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava i krivično gonimo počinioce. Ovi koraci su neophodni za pomirenje", poručeno je iz američke ambasade. 

Ko je kako glasao? 

Rezoluciju su podržale, između ostalih, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Turska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Malta, Indonezija, Iran, Irak...

Protiv ovog dokumenta su glasali Rusija, Mađarska, Bjelorusija, Kina, Komoros, Antigva, Sirija, Kuba, Kongo, Južna Koreja Dominika, Eritreja, Esvatini, Grenada, Mali, Nauru, Nikaragva, Sao Tome i Principe i Srbija. 

Uzdržani su, između ostalih, bili Grčka, Kongo, Kipar, Etiopija, Gabon, Gana, Gvineja, Haiti, Indija, Meksiko, Namibija, Argentina, Sudan, Gana, Jermenija...Izrael nije glasao. 

Posle glasanja države su individualno počele da obrazlažu svoje glasove. 

Rusija: Sponzori ove odluke guraju BiH ka konfrontaciji

Predstavnik Rusije u UN-u Vasilij A. Nebenzija kazao je da za Rezoluciju o Srebenici nije bilo konsenzusa i da joj nije cilj pomirenje već da predstavlja prijetnju miru i bezbjednosti.

"Sponzori ove odluke guraju BiH ka konfrontaciji, bez razmišljanja o cijeni koju je ova država platila tokom rata devedesetih godina", kazao je Nebenezija-.

Saglasio se da Rezolucija "otvara Pandorinu kutiju".

Ruski predstavnik je naveo i da međunarodni sudovi ne prepoznaju srpske žrtve tokom ratnih devedesetih.

"Čuli smo da ova rezolucija treba da zatvori jaz, ali je grozno ironično da glasanje pokazuje u kojoj mjeri svijet ostaje podijeljen. Rezolucija je Pirova pobjeda, a ako je predlagačima bio cilj da podijele Generalnu supštinu onda su uspjeli", kaže Nebenzija.

UAE će biti uzdržan, Kuba, Venecuela, Nikaragva i Azerbejdžan protiv rezolucije

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Mohamed Abušabab rekao je da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid i da su to priznali međunarodni sudovi. Izjavio je da je njegova zemlja prva poslala humanitarnu pomoć i da oni podržavaju Balkan na putu oporavka i pomirenja.

"UAE snažno podržava sadržaj rezolucije a porodice žrtava zaslužuju najveće poštovanje", rekao je Abušabab. 

No, kako je rekao, sada je pogrešan trenutak za predstavljanje rezolucije i tu se vidi značajna politizacija. Naglasio je da genocid u Srebrenici predstavlja pitanje koje ne smije da se zloupotrijebi kao politička igra i zato će UAE biti uzdržana prilikom glasanja.

Angola je najavila da će biti uzdržana povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici. DR Kongo, kako su najavili, biće protiv. 

Egipatski predstavnik Omel Abdel Kalek rekao je da se ta zemlja zalaže za konsenzus svih država regiona povodom obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici.  Egipat se, kazao je, protivi ishitrenom procesu da se predstavi nacrt rezolucije a upozorava da to baca sumnju na namjeru rezolucije. No, kaže Kalek, najavljuje se podrška lišena bilo kakvih političkih ocjena ili rangiranja. 

Predstavnica Nikaragve Rosalia Palasios naglasila je da su protiv rezolucije, ističiući da je prilikom predlaganja ovog dokumenta jasno bilo duplih standarda. 

Predstavnik Venecuele Aleksander Deluze rekao je da žrtve Srebrenice zaslužuju obilježavanje na osnovu konsenzusa svih država regiona i da ta zemlja apeluje da se nastavi proces koji je započet u Dejtonu.

Kubanski predstavnik Ernesto Guzman rekao je da će ta zemlja biti protiv rezolucije. On je rekao da odbacuju formulacije koje mogu da dovedu 

Azerbejdžanski predstavnik Jašar Alijev rekao je da ta zemlja neće glasati o ovoj rezoluciji, navodeći da ta zemlja osuđuje sve zločine i uplitanje u unutrašnja pitanja individualnih država. 

"Azerbejdžan dobro zna koliko su bolne ratne rane i kako su važni odgovornost da bi se izgradio mir i da bi se postigla pravda. Potvrđuje svoju podršku teritorijalnom integritetu svih balkanskih država", rekao je Alijev.

Predstavnik Namibije Nevil Gerce rekao je da će ta zemlja biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. On je rekao da ta zemlja snažno osuđuje sve akte genocida i zločine, gdje god da su se desili. 

NR Kina biće protiv predložene rezolucije

Predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama Fu Kong najavio da će Kina glasati protiv rezolucije na sjednici Generalne skupštine UN. 

"Rezolucija nije usklađena i ne služi pomirenju unutra BiH, ali i zemalja regija koje žele mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Kina neće imati alternativu sem da glasa protiv nacrta rezolucije", kazao je Kong. 

On je rekao da je NR Kina uvijek poštovala suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Vučić: Mi nismo genocidan narod, ovo će otvoriti Pandorinu kutiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u zgradu UN-a unio zastavu Srbije.

"Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode. Upravo sam je ponio sa sobom u zgradu UN. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod. Živjela Srbija", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da nije lako govoriti protiv rezolucije, i da je jasno da je ovo politizacija cijelog pitanja, u režiji moćnih i slilnih. 

Predsjednik Srbije rekao je i da je teško govoriti poslije Njemačke, ali ističe da se postavlja pitanje zašto se baš sada govori o ovoj temi. 

"Želim da razotkrijem neistine, ja sam se poklonio žrtvama u Srebrenici", rekao Vučić, pozivajući se da se rezolucija odbaci.  

On kaže da se opravdano postavlja pitanje zašto se donosi rezolucija kada se radi o individualnoj odgovornosti, a svi odgovorni su osuđeni. Upitao je zašto se ovaj slučaj donosi kada smo već donijeli rezoluciju 2015. godine.

Upitao je stalnog predstavnika Njemačke zašto su krili pripremu za ovu rezoluciju, i zašto se nikada ne osuđuju zločini nad srpskim narodom u oba svjetska rata. 

"Neću da govorim o Gazi svim drugim mjestima, ali neću da ne pomenem mjesta gdje su stradali Srbi. Hoće li ova rezolucija da donese pomirenje u BiH. Ja u to snažno sumnjam. Moraćemo čvrsto da radimo na pomirenju", rekao je Vučić. 

Kako je kazao, jedna mala zemlja sa Balkana ne boji se da kaže da će biti protiv ove rezolucije, i upozorava da će usvajanje ove rezolucije da otvori Pandorinu kutiju. 

"Ovo nije zbog pomirenja i sjećanja, već je nešto što će da otvori stare rane i otvori politički potres ne samo u našem regionu. Mi danas ne branimo samo sebe, nego sobodan svijet i principe međunarodnog prava", rekao je predsjednik Srbije. 

Landertse: Cijenimo konstruktivnu ulogu Crne Gore

Predstavnica Njemačke u UN Antje Lendertse predstavila je na početku sjednice tekst rezolucije. Naglasila je da je prije gotovo 30 godina više od 8.000 sistematski pogubljeni, a sve je počelo 11. jula 1995. i trajalo nekoliko dana.

"Ni činjenica da je to bila zaštićena zona UN nije spriječila zločin. Ovaj čin genocida doveo je do tragične smrti žrtava i neviđene patnje za preživjele", kazala je Landertse. 

Cilj rezolucije je, kako je izjavila, je poštovanje i sjećanje na žrtve i preživjele koji žive sa ožiljcima.

"O ovoj rezoluciji se šire lažni navodi. Ona nije upućenas pritiv bilo koga. Nije ni protv Srbije, vrijednog člana ove organizacije. Upućena je samo na počinioce genocida", kazala je njemačka predstavnica.

Naglasila je da je Crna Gora uputila i amandmane kojim je odgovornost inidvidualizovana i ne može biti usmjeran protiv bilo koje zajednici.

"Time ime se borimo priotiv pogrešnih tumnačenja. Mi cijenimo konstruktiuvan angažman Crne Gore. Treba jačati pomirenje, kako u sadašnjosti, tako i budućnosti", kazala je Lendertse. 

U nacrtu rezolucije podsjeća se na presude

Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici uvršten je u dnevni red 82. Plenarnog sastanka pod tačkom Kultura mira.

U nacrtu rezolucije se podsjeća na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid.

Podsjeća se i da se 2025. godine navršava 30 godina od genocida u Srebrenici u kojem su 1995. godine, kako se navodi,  izgubljena najmanje 8.372 života.

Naglašava se odgovornost država da okončaju nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima i da krivično gone odgovorne za takva djela da bi se izbeglo njihovo ponavljanje i došlo do održivog mira, pravde, istine i pomirenja.

U konačni tekst ubačena su i dva amandmana koje je predložila Crna Gora i kojima se ponavlja da se „krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u jcelini“, kao i "čvrsta posvećenost održavanju i jačanju jedinstva u različitostima u Bosni i Hercegovini“.

Rezoluciju, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sponzorisalo je 38 država.

Crna Gora predala dva amandmana

Crnogorski premijer Milojko Spajić najavio je 9. maja, na Premijerskom satu u Skupštini, da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici.

Crna Gora je u međuvremenu podnijela dva amandmana na Predlog rezolucije kojima se ističe da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili vjerskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Spajić je, nakon što su crnogorski amandmani prihvaćeni, ocijenio da je to veliki uspjeh crnogorske diplomatije i korak ka pomirenju unutar Crne Gore, ali i regiona.

Sva zvona na crkvama Srpske pravoslavne crkve zvonila su u 12 časova kako bi pozvala srpski narod na molitvu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je Rezolucija o Srebrenici politička deklaracija kojom se želi „staviti kolektivni žig na čelo jednog naroda“.

On je kazao da je za njega "odvratna igra" oko amandmana koje je podnijela Crna Gora i da će cijelu istinu, sa kim su pregovarani i zašto, iznijeti po povratku iz Njujorka.

"Riječ je o igri kojom je trabalo Srbiji da se zapuše usta. Nijeste se sa Srbijom dogovarali oko amandmana za Rezoluciju", rekao je Vučić.

Пратите нас на

Коментари62

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније