Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Darko Bulatović

20. 05. 2024. 11:19 >> 11:20
Čitaj mi:

upoznati turiste sa planinama

Samo na Durmitoru prošle godine 14 nezgoda sa jednim smrtnim ishodom

Statistika kaže da najviše poziva u pomoć prilikom planinarenja na crnogorskim planinama upute strani turisti, preko 95 procenata. Prošle godine samo na Durmitoru zabilježeno je 14 nezgoda od čega jedna sa smrtnim ishodom.

U Gorskoj službi spašavanja smatraju da dražava treba da uradi više na edukaciji tursita o ponašanju u našim planinama kako bi smanjili broj nezgoda jer je tursitička sezona na pragu. 

Kada se kreće u planinu valjalo bi dobro znati šta nas tamo čeka, i šta nam je sve potrebno za bezbjedno planinarenje. Patike ili čak sandale svakako nisu dio opreme sa kojom ćete osvajati vrhove Durmitora ili drugih crnogorskih planina. Neozbljnost se plaća i životom, kao što se desilo prošlog ljeta sa holandskim turistom priča nam član gorske službe sa Žabljaka Zoran Vojinović.

“Imao je obične patike, čak tu kažemo da ni divokoza ne može da prođe. Igrom slučaja njegov brat je došao poslije sedam dana da pokupi stvari koje su ostale jer je transportovan helikopterom, i tom prilikom je našao patiku, okrenuo je i rekao zašto brate, zašto“, priča Vojinović.

Statistika pokazuje da upravo stranci najčešće stadaju u našim planinama, zato država mora da uradi sve što je do nje da edukuje turiste. Imaćemo tako i spašen život i zadovoljnog posjetioca, kaže Voijnović.

“Preko našeg ministarstva turizma apelovali smo da svaki posjetilac koji uđe u Crnu Goru, na svakom graničnom prelazu, na aerodromu, da dobije flajer, kako se ponašati u crnogorskim planinanma”, kaže Vojinović

Sličnu inicijativu prema nadležnima uputili su i u lokalnoj turističkoj organizaciji.

“Da se napravi QR kod na ulaznicima gdje imaju sve informacije o nacionalnom parku Durmitor, o svim pješčakim turama, o njihovoj zahtjevnosti, težini”, kaže direktor TO Žabljak  Stojan Abazović. 

A za put u planinu mora se ispoštovati minimum standarda. Bez gojzerica nema planinarenja, kaže Vojinović koji više od 3 decenije spašava ljude na crnogorskim vrhovima.

“Dobro su se pokazali i štapovi za hodanje. Iako je ljetnji dan, može doći do kiše, morate imati duplu odjeću, kabanicu, obavezno vodu”, dodaje Vojinović. .

U javnosti se sve češće čuju i predlozi da se neodgovorni posjetiocima naplaćuju intervencije spašavanja. Vojinović smatra bi bolje bilo zakonski urediti oblast, nepoštovanje propisa novčano kažnjavati i rendžerima u nacionalnim parkovima za to dati veća ovlašćenja.

“Sada rendžeri kontrolišu samo ulaznice, međutim trebalo bi da imaju i drugu funkciju, da budu kontrolori čitavog terena”, zaključuje Vojinović.

Mali korak ka za bezbjednom planinarenju  u lokalnoj turističkoj organizaciji već su napravili, pa će na dvije glavne polazne tačke uskoro biti postavljene info table o onome šta turiste čeka na putu do čarobnih ali nepredvidivih vrhova Durmitora.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније