Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

19. 05. 2024. 08:14 >> 08:14
1
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Bogdan Božović

Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

Ponedjeljak, 13.05.

Početak sedmice obilježen je raspravom o Rezoluciji o Srebrenici, koja nije ostala u granicama našeg Parlamenta i Vlade, već je pitanje priznanja Rezolucije od strane Crne Gore uzburkalo duhove Balkana. To je i jedan od brojnih razloga zašto je SNP protiv usvajanja Rezolucije. Političke igrarije nekih partija i skupljanje dnevno političkih poena na račun bilo čijeg stradanja SNP neće nijemo posmatrati.

U isto vrijeme, narod kojem se želi prilijepiti etiketa genocidnosti od strane pojedinih međunarodnih faktora je u II svjetskom ratu doživio genocid u zločinačkoj NDH. Prethodna vlast je sprovodila politiku sa dvostrukim aršinama, od aktuelne očekujemo da napravi otklon od te loše prakse, jer je selektivna pravda gore od nepravde.

Utorak, 14.05.

Utorak je obilježio telefonski sastanak ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem. Važno je dalje jačanje saradnje Srbije i Crne Gore u oblasti ekonomije i infrastrukture, kao i zajedničkog angažmana u inicijativama i projektima u regionalnim i evropskim okvirima.

Đurić je kazao da će se Srbija uvijek zalagati za mir i stabilnost u ovom dijelu Evrope, a u duhu promocije dobrosusjedskih i prijateljskih veza. To je značajan momenat, naročito u trenutku kada Crna Gora raspravlja o usvajanju Rezolucije o Srebrenici. Spoljna politika je nešto na čemu mi definitivno moramo raditi, naročito po pitanju Balkana. Srbija je po mom sudu naš najvažniji spoljnopolitički partner i moramo uzeti u obzir i njihove stavove prilikom donošenja odluka koji se tiču odnosa između naših država.

Srijeda, 15.05.

Neozbiljnost lokalne vlasti u Glavnom gradu još jednom je potvrđena prekidanjem sjednice lokalnog parlamenta. Nakon brojnih izbornih obećanja, građani Glavnog grada dobili su za svoje predstavnike pojedince koji lične interese i ambicije stavljaju ispred interesa građana. Takve politike smo se dovoljno nagledali prethodnih decenija. Mislim da je vrijeme da se ljudima konačno pruži stabilnost i sigurnost, i stav SNP-a je da su novi izbori u Podgorici jedino rješenje i izlazak iz političke krize u lokalnoj samoupravi.

Četvrtak, 16.05.

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija”, održan u Kotoru, svakako je događaj od velikog značaja za promociju Crne Gore u političkom, ali i u ekonomskom smislu. Plan rasta za Zapadni Balkan, koji predviđa finansijsku podršku od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde bespovratna sredstva, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, je prilika koju naša država ne smije propustiti. Uslov za dobijanje sredstava je sprovođenje reformi, prije svega u oblasti poštovanja demokratskih mehanizama, vladavine prava i osnovnih prava što će državnu politiku podići na veći nivo.

Petak, 17.05.

Radnu sedmicu možemo završiti utiskom da ni po osmi put nije izabran predsjednik Vrhovnog suda. Opstrukcije rada tog tijela su očigledne. Time je pokazana i nespremnost najviše sudske institucije u državi za evropske integracije, a postoji i rizik od nedobijanja pozitivnog IBAR-a. Takođe, propust u pravovremenom obezbjeđivanju Poslovnika o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda što je bila izričita preporuka Sudskog savjeta još još u januaru 2023., je još jedan dokaz postojanja namjere da taj organ ne funkcioniše na pravi način.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније