Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V. [ Građanska alijansa ]

20. 04. 2024. 19:46 >> 20:08
Čitaj mi:

Građanska alijansa

Uspješni projekti iz oblasti ljudskih prava

U sklopu konferencije “Pregled implementiranih projekata, rezultati i uticaji” predstavljeni su projekti podržani od Građanske alijanse. Aktivnost je sprovedena kroz projekat “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, finansiran od strane Evropske unije, a kofinansiran od Ministarstva javne uprave.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati šest uspješno implementiranih projekata koji su podržani kroz sub granting program prošle godine, kako se navodi u saopštenju.

Jedan od projekata zove se “Kroz edukaciju do većih prava osuđenih lica” – u organizaciji NVO Euromost.  Oni su istakli  potrebu poboljšanja materijalnih uslova, posebno soba gdje osuđena lica borave, te su naglasili prisutnost problema prebukiranosti, te potreba izgradnje novog zatvora. Takođe, ukazali su i na to koliko je rad sa osuđenicima značajan, jer ova lica trpe veliki stepen osuda i diskriminacije nakon izlaska na slobodu.

Akcija za socijalnu pravdu je kroz svoj projekat “Ka većoj vidljivosti u određivanjima pritvora na lokalnom nivou” izradila analizu “Evropske prakse još su daleko”. U analizi je istaknuto da se sudovi rijetko pozivaju na izvore evropske sudske prakse, već da rješenja uglavnom sadrže zakonski osnov za pritvor i/ili obrazloženje zašto se ne primjenjuje blaža mjera, nego se osumnjičeno lice lišava slobode kroz boravak u istražnom zatvoru.

MADOP je kroz projekt “Iza kamere, ispred zdravlja: Novinarski životni vijek u sjenci rizika” izvršio istraživanje čiji su neki od zaključaka da mladi novinari/ ke ne prolaze obuke o rizicima pri dolasku u redakciju. Oni naglašavaju da nema jasnih protokola za zaposlene u tehnici i njihovu zaštitu. MADOP podvlači da je onlajn nasilje adresirano kao problem kome se ne pridaje dovoljno značaja, a ispitanici/e su gotovo jednoglasno naveli da procjene rizika mogu dovesti do smanjenja broja incidenata. Prema istraživanju čak 65 odsto ispitanika/ca smatra daje novionarstvo profesija u kojoj ne možete ostati cijeli radni vijek.

Organizacija Monte Lingva je jačala kapacitete mladih pripravnika i studenata o osnovnim ljudskim pravima, posebno o pravu na suđenje u razumnom roku, kroz svoj projekat “Razumno je da znam”.  Podsjetili su da je važno to da je ESLjP kroz svoje presude potvrdio svoj stav o djelotvornosti ustavne žalbe od 20. Marta 2015. godine (presuda Siništaj i drugi protiv Crne Gore), tužbe za pravično zadovoljenje od 17. novembra 2016. godine (Vučelić protiv Crne Gore) i kontrolnog zahtjeva od 4. septembra 2013. godine (presuda Vukelić protiv Crne Gore), kako navode iz saopštenja.

Udruženje za podršku Roma i Egipćana je izradilo analizu o položaju romske i egipćanske populacije u Beranama, koja je pokazala. Analiza je pokazala da veliki broj ljudi iz te populacije živi u strahu od agresivnih poplava, posebno u naseljima Riversajd i Talum, gdje poplave često uzrokuju velike štete.

Organizacija ZINAK je kroz projekat “Jačanjem kapaciteta i informisanjem do ostvarivanja prava na zdravu životnu sredinu” organizovala  studijsku posjetu Arhus centra u Kolašinu kako bi povećala informisanost o ostvarivanju prava na zdravu životnu sredinu u području održivog razvoja i ekologije.

"Ujedno smo predstavili i rezultate projekta Građanske alijanse u okviru kojeg i sproveden sub granting program i to da je preko 60 policijskih službenika, sudija i tužilaca prošlo kroz naše obuke u cilju eliminacije torture, pružena je besplatna pravna pomoć za oko 20 osoba, pojačani su kapaciteti u oblasti borbe za poštovanje ljudskih prava za 18 nevladinih organizacija u Crnoj Gori, oformljena je HRD grupa koja se bavi praćenjem slučajeva torture i davanjem preporuka za oblast torture, preko 120 studenata je prošlo kroz naše obuke i nekoliko desetina njih je imalo priliku da obiđe zatvorske paviljone i bliže se upozna sa načinom funkcionisanja Uprave za izvrsenje krivicnih sankcija. Takođe više hiljada građana je upoznato na koji način mogu prijaviti torturu i to zahvaljujući promotivnoj kampanji koja se vodila na društvenim mrežama, televiziji, ali i organizovanju informativnih dana u pet crnogorskih manje razvijenih opština. Glavni fokus tokom prethodne godine je bio i obilazak 12 institucija u kojima borave lica lišena slobode i to zatvori, policijske stanice, granični prelazi, psihijatrijska bolnica, ali i to da smo ispratili preko 100 ročišta za slučajeve policijske torture i teških kršenja ljudskih prava" ističu iz organizacije ZINAK.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније