Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Bojana Baranin, TVCG

17. 04. 2024. 06:36 >> 17:59
4
Čitaj mi:

HAPŠENJE KATNIĆA I LAZOVIĆA

"Uspjeh ako tužilac ima jake dokaze"

Advokat Božo Prelević kazao je za TVCG da se nada da u slučaju hapšenja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, tužilac koji je pokrenuo taj postupak i odredio zadržavanje ima jake dokaze. Ukoliko ima, kaže da je to onda uspjeh. Ukoliko je, kako je kazao, ovo proganjanje zbog nekih političkih ili drugih razloga, to će se, ističe Prelević, se kao bumerang vratiti Crnoj Gori.

Bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću određen je pritvor od 30 dana. Dok bivši premijer Dritan Abazović njihovo hapšenje naziva velikim iskorakom, iz DPS-a poručuju da je riječ o politički motivisanoj osveti. Stručnjaci upozoravaju da je krajnje vrijeme da se prekine sprega između institucija i kriminala.

Komentarišući hapšenje Milivoja Katnića i Zorana Lazovića, bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović kaže da je to veliki korak za Crnu Goru.

"Mi smo 30. avgusta obećali da mafija više neće vladati Crnom Gorom i ja sam lično vrlo zadovoljan postignutim rezultatima. Tačno je da je pred Crnom Gorom još izazova, nije u potpunosti zavladala pravda, ali ovo jesu ogromni iskoraci", kazao je Abazović.

Iz DPS-a, s druge strane, tvrde da je proces protiv Lazovića i Katnića politički motivisan, o čemu, kako navode, svjedoči političko-medijska atmosfera u kojoj se sprovodi.

Portparol stranke Miloš Nikolić kaže da je hapšenje Katnića osveta jer je spriječio državni udar, ističući kako je svima jasno da je naredni korak poništavanje sudskog procesa u tom predmetu.

A da bi predmet protiv Lazovića i Katnića trebalo voditi kao protiv bilo kog drugog građanina, uz obavezno poštovanje pretpostavke nevinosti, poručuje advokat Božo Prelević.

"Ja se nadam da tužilac koji je pokrenuo taj postupak i odredio zadržavanje ima jake dokaze. Ukoliko ima, onda je to uspjeh. Ukoliko je ovo proganjanje zbog nekih političkih ili drugih razloga, to će se kao bumerang vratiti Crnoj Gori", kazao je Prelević.

Abazović smatra da će u narednom periodu biti još hapšenja.

"Ljudima smo rekli uzmite kokice. Ima još. Ovo su stvarno veliki poduhvati, ali postoji i super-finale. Ima li ljudi dovoljno da to odrade i u kojem vremenskom periodu, to nije nešto što ja mogu da prognoziram", kazao je Abazović.

Prelević poručuje da je za svaku zemlju ozbiljan problem ukoliko se dokaže da predstavnici institucija sarađuju s kriminalnim organizacijama.

"Na ovim prostorima se pojavljuju policajci čija imovina se mjeri desetinama miliona eura, i u Crnoj Gori i u Srbiji i u drugim zemljama regiona, a potpuno je jasno da oni nisu logistika državi nego kriminalu. A ako hoćete pravnu državu, onda se oni ne mogu naći na strani onih koji suzbijaju kriminal", kazao je Prelević.

Katnić i Lazović uhapšeni su prije dva dana, a sumnjiče se za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Pritvor od 30 dana određen im je zbog, kako je saopšteno, opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke. Katnić je, kako nezvanično saznaje TVCG, počeo štrajk glađu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније