Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

14. 04. 2024. 07:40 >> 09:01
Čitaj mi:

OSvrt

Svjedok sedmice: Vuk Vujisić

Sedmicu za nama, kao po običaju, obilježilo je više negativnih nego pozitivnih vijesti, ocijenio je građanski aktivista Vuk Vujisić.

PONEDJELJAK 8. april

Početkom ove nedelje saznajemo da su osumljičeni za napad na službenike NP Crne Gore optuženi na kaznu zatvora od šest mjeseci. Ovime se pokazalo da sistem ipak nekad zna da zaštiti svoje službenike i one koji radeći svoj posao brane društvena dobra, ali vjerujem da je ovakvoj odluci doprinijelo uključenost društva kroz medije I društvene mreže te da kad ovakvi i slični slučajevi dobiju pažnju javnosti, da se isti ipak sprovedu. Međutim postoje situacije kada su službenici iako su nekad samo radili svoj posao ostali nezaštićeni i poniženi od strane sistema isprepletanog korupcijom i nepotizmom jer tada nije bilo dovoljne pažnje javnosti kao u ovom slučaju. Država mora da sačuva sve službenike koji odgovorno I pošteno rade svoj posao I brane državna dobra, a da kazni one koruptivne koji vrše opstrukcije u suprotnom gro službenika u sistemu neće raditi svoj posao jer će biti obeshrabreni. Država mora biti jača od korupcije i kriminala, ali to za sada još uvijek nije slučaj.

UTORAK 9. april

U utorak su nas mediji još jednom podsjetili da širom sjevera Crne Gore požari gutaju šume pred sobom i da vatra ne jenjava. Uzroci požara u ovom slučaju su većinom građani koji su “čistili” svoja imanja vatrom i time napravili više desetina miliona eura štete u produženom trajanju. Vatra je progutala vrijedan biodiverzitet i time oslabila našu poziciju u borbi protiv klimatskih promjena, a posledice poput spiranja tla, poplava, manjka izvora u opožarenim područijima i ostalim posljedicama koje će nastaviti da štete infrastrukturu I imovinu društva I građana je teško izračunati. Tužno je da Crna Gora uopšte nema mehanizam da ovakve pojave spriječi I da ne postoji volje da se ovaj problem I opasnost riješi sistemski što je tužno. Ipak istog dana objavljena je vijest da je počela dugo iščekivana rekonstrukcija puta Mateševo- Trešnjevik- Andrijevica koji će zaista u mnogome doprinijeti povezanosti Komova i povezanih gradova sa centralnom regijom, a jedan je od puteva sa najljepšim pogledom u Crnoj Gori.

SRIJEDA 10. april

U srijedu se proslavljao Ramazanski bajram, pa su mediji bili preplavljeni čestitki od strane zvaničnika koji su pozivali na mira I multietnički sklad. Konačno je i pod kontrolom stavljen jedan od šumskih požara na sjeveru Crne Gore. Ipak vijest koja treba da nam skrene pažnju I da nas alarmira je upozorenje dugogodišnje borkinje za ljudska prava Vanje ćalović koja je izanalizirala novi zakon o sprečavanju korupcije i upozorila javnost na svjesne manjkavosti istog. Ukoliko ne podvučemo crtu u borbi protiv korupcije svako društveno ulaganje će nam I dalje padati u vodu zbog iste tako da treba sa posebnom pažnjom ispratiti ovakve procese koji pokazuju pravu sliku stanja u politici I sistemu.

ČETVRTAK 11. april

Nažalost četvrtak je nekako obilježen objavom o zabrani igranja predstave”Izložene” u Nikšićkom pozorištu i veoma neprofesionalna I retrogradna rekcija programskog direktora” Janka Jelića” tom prilikom. Janko Jelić je reakcijom I zabranom uzburkao građansku javnost, pa se od ovakve odluke morao ograđivati I vrh Opštine Nikšić. Mnoga udruženja i veliki broj građana je osudio potez Jelića I zahtijevao je njegovu ostavku. Javnost je zabrinuta pojavom ovakvog stava na pozicijama koje se plaćaju od novca građana zemlje I grda koji treba da baštine rodnu ravnopravnost i demokratski I kritički promatraju društvene pojave.

PETAK 12. april

Opet vijesti o požarima, ovog puta u Šekularu gdje su se branili domovi, a sa druge strane u Kolašinu zabranili paljenje vatre na otvorenom upravo zbog perioda suša koji je stvorio idealnu podlogu za nove šumske požare. Takođe objavljena informacija da će uskoro bitzi predložen novi zakon za šume kako bi se stalo na kraj šumarskoj mafiji, naravno tako je najavljen, ali pitanje je da li će se istinski statin a kraj ovom umrženom sistemu. Takođe interesantna je I prića na portal javnog servisa gdje se ukazuje da jedan od domaćih brendova zapravo prodaje uvozno mlijeko u svom pakovanju, što pokazuje u kakvom nam je stanju svijest u privredi I koliko I dalje zavisimo od uvoza.

SUBOTA 13. april

Predsjednik Upravnog odbora Regionalnog vodovoda po ko zna koji put alarmira javnost o nastavku krađe šljunka na obali Morače I traži od institucija da djeluju. Mjesecima se ovaj problem ponovo intezivirao, ali nadležne službe ne reaguju. Čini se da se stvari pomjeraju sa mrtve take samo dok se kamere medija ne ohlade.

Kao po običaju više negativnih nego pozitivnih vijesti obilježilo je i ovu radnu nedjelju

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније